Verkeersveiligheid

Te snel en te veel gedronken: schepen rijdt fietser (22) dood

De plaats van het ongeval.© Peter Malaise

De Oudenaardse schepen Mathieu Mas heeft woensdag een 22-jarige fietser doodgereden. De politicus had te veel gedronken en reed te snel. Van de onderzoeksrechter mocht hij vrij onder voorwaarden.

Het ongeval gebeurde woensdagavond om 23.19 uur in de Aalststraat, waar de maximaal toegelaten snelheid 50 km per uur bedraagt. CD&V-schepen en OCMW-voorzitter Mathieu Mas was wellicht onderweg naar huis, toen fietser O.D.T. rechts uit een wegje kwam en de straat overstak op 300 meter van zijn huis. De schepen reed vol op de jongeman in. Die werd opgeschept en 35 meter meegesleurd. De fiets lag nog 10 meter verder. Pas 70 meter na de botsing kwam de schepen tot stilstand.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, volgens omwonenden zouden ze nog geprobeerd hebben om de jongeman te reanimeren, maar dat lukte niet: hij overleed ter plekke. Het slachtoffer was lid van de plaatselijke Chiro van deelgemeente Eine. Daar ­waren ze donderdag te aangeslagen om te reageren.

De schepen is meteen gearresteerd. Hij moest een ademtest afleggen en bleek geïntoxiceerd. Het Nieuwsblad vernam bij het parket dat hij te snel gereden zou hebben. Mas werd na verhoor bij de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. ‘Hij blijft verdacht van onopzettelijke doodslag, rijden onder invloed en onaangepaste snelheid. Zijn rijbewijs is voor ­vijftien dagen ingetrokken’, zegt de woordvoerster van het parket Oost-Vlaanderen.

Schepen Mathieu Mas is ­getrouwd en is vader van drie kinderen. Hij werkt bij een groot ­immokantoor in de buurt en heeft pas vorige week een nieuwe partij opgericht, Iedereen 9700!, een gemeenschappelijke lijst van CD&V en Vooruit. Hij deed daarmee openlijk een gooi naar de burgemeesterssjerp in 2024.

Bloemen

‘Zijn politieke carrière is zeker voorbij’, klinkt het in zijn omgeving. ‘Dit drama zal voor de rest van zijn leven ook aan zijn geweten blijven knagen. Al kan dat ­allemaal niet op tegen het leed dat hij aangericht heeft. Maar ­Mathieu Mas is zeker geen drinker­, nachtbraker of hardrijder.’

De vader van het slachtoffer werkt bij de technische dienst van de stad Oudenaarde. De familie krijgt psychologische hulp. De zwaar aangeslagen ouders gingen donderdag nog bloemen neerleggen op de plaats van het ongeval. Ze verkozen om niet te reageren. (cds, pma)