Unia opent onderzoek naar uitspraken van Conner Rousseau

Gelijkekansencentrum Unia opent een onderzoek naar de uitspraken van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Dat heeft directeur Els Keytsman aangekondigd op Radio 1.

jvh
Bron: VRT NWS

Rousseau zei donderdag tijdens een persconferentie dat hij zich niet kan herinneren iets gezegd te hebben over “bruine mensen”, maar erkende – zonder letterlijk te citeren – wel dat hij enkele politieagenten “in een dronken bui” aanspoorde om hun wapenstok te gebruiken tegen mensen uit de Romagemeenschap, om zo respect bij hen af te dwingen.

“We zijn toch geschrokken en verontwaardigd”, aldus Keytsman. “Als het allemaal klopt, zouden dergelijke uitspraken geïnterpreteerd kunnen worden als het aanzetten tot discriminatie of zelfs geweld.” Voor Unia is het hele incident dan ook “zeer problematisch”, en het verwerpt de uitspraken van Rousseau dan ook met klem. “Dit is niet oké, zeker niet voor iemand die zo bekend is en zoveel gehoor krijgt – wat de verzachtende omstandigheden ook zouden kunnen zijn.” Of er in gelijkaardige omstandigheden ook een pv opgesteld zou zijn tegen andere burgers? “De kans daartoe is misschien kleiner, maar zulke uitspraken veroordelen wij sowieso, wie ze ook doet”, aldus Keytsman.

Unia zal dan ook een dossier openen. “Om te beginnen willen we informatie verzamelen, en te weten komen wat er precies is gebeurd. We zullen contact opnemen met de referentie-ambtenaar van de politiezone. Maar ook andere stappen zijn mogelijk, we sluiten niets uit. Een andere mogelijkheid is om later, als benadeeld persoon, een klacht in te dienen tegen Rousseau. Een andere piste is dat we ons burgerlijke partij stellen vanuit onze functie als gelijkheidsorgaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer