Gepluimde advocaat met stevig drankprobleem besteelt klanten voor ruim 200.000 euro

Beringen -

De voormalige Beringse advocaat D.P. (60), die voor minstens 200.000 euro de derdenrekening van zijn klanten plunderde, hangt 12 maanden cel boven het hoofd. Hij kijkt graag in het glas, lijdt aan de ziekte van Alzheimer en werd onder bewindvoering geplaatst. Alleen ging de bewindvoerder op haar beurt er met 273.000 euro van de Beringenaar vandoor.

Geert Houben

De openbare aanklager had het vrijdag in de Hasseltse rechtbank over een zeer triestig dossier. Tussen 2008 en 2016 ging het steil bergaf met de betichte. Hij begon daarop de geblokkeerde gelden van de derdenrekening naar zijn eigen rekening en die van de vennootschap over te schrijven. Een van de gedupeerden is een kledingwinkel uit Pelt. Na een veroordeling voor een inbraak, schreven de daders een schadevergoeding over naar de rekening van de advocaat. In de plaats van dat geld over te maken aan zijn klant, soupeerde hij het grotendeels op. “Mijn cliënt is nu niet één maar twee keer bestolen. Door de daders en door zijn eigen raadsman”, pleitte advocaat Ysbert Drees, die ruim 5.000 euro voor de gedupeerde eist.

Bewindvoerder

Het bedrog kwam aan het licht toen een voormalige medewerkster, met wie de Beringenaar een amoureuze verhouding had, naar een gedupeerde klant stapte. Dat hun relatie ten einde was, kon de vrouw maar moeilijk verkroppen. De klant heeft nu nog altijd 54.000 euro te goed. Om een oogje in het zeil te houden kreeg de voormalige advocaat destijds een bewindvoerder of een collega-advocaat toegewezen. Intussen probeerde hij de gaten te dichten door eigendommen zoals familiale gronden te verkopen. Probleem: de bewindvoerder, met wie hij het eveneens goed kon vinden, telde fiks door. “Er is 273.000 euro ereloon aangerekend voor een voorlopig bewind gedurende twee jaar. En dat voor een kantoor waar er geen activiteit meer was”, luidde het.

De familie van de Beringenaar schoof de bewindvoerder aan de kant. Nog geen maand later liet de vervanger in 2018 de boeken neerleggen en werd het kantoor faillietverklaard. Het toen nog resterende passief tikte af op 205.000 euro.

Stevig drankprobleem

De procureur wees erop dat de voormalige advocaat alles heeft toegegeven. “Er zijn tien slachtoffers geïdentificeerd die een dikke 200.000 euro schade hebben geleden. Welke straf moeten wij hem opleggen? Een moeilijk vraagstuk. Jarenlang heeft hij mensen misbruikt die vertrouwen in hem hadden. In de plaats van hun belangen te behartigen, deed hij hun geld verdwijnen. Rekeninghoudend met zijn blanco strafblad, vorder ik 12 maanden cel met uitstel en 800 euro boete. Voor zijn vennootschap vraag ik 4.000 euro boete.”

De verdediging wees erop dat de situatie al veel te lang heeft geduurd en dat de advocaat afgegleden was in de marginaliteit. “Hij worstelde met een stevig drankprobleem en is zelfs opgenomen geweest, zonder het vereiste resultaat. Nu heeft de man alzheimer en kan hij zich moeilijk in tijd en ruimte situeren. Hij is vandaag niet aanwezig, omdat hij het dossier toch niet kan volgen. Ik wil het proces van zijn bewindvoerder niet maken, maar de problemen zijn door haar alleen maar groter geworden. Ik vraag u om een eenvoudige schuldverklaring op te leggen”, aldus meester Bert Vandenreyt.

Vonnis op 3 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer