© EPA-EFE

Spelers van Legia Warschau weer vrij na arrestatie na Conference League-duel met AZ, Polen spreekt van “discriminerend politieoptreden”

De twee spelers van de Poolse club Legia Warschau die donderdagavond werden opgepakt na de wedstrijd tegen het Nederlandse AZ, zijn weer op vrije voeten. Dit meldt de Nederlandse politie vrijdag. “Ze blijven nog wel verdachte.” Eerder werd al bekend dat ze werden vastgezet op verdenking van mishandeling van personeel van AZ.

Jens Heylen
Bron: BELGA

Aanhangers van Legia Warschau bestormden donderdagavond de toegangspoort van het stadion. Een ME’er (Mobiele Eenheid) raakte bewusteloos en twee anderen raakten lichtgewond. In het hoofdgebouw zouden de twee spelers van de club het personeel van AZ dusdanig hebben verwond dat “medische zorg nodig was”. Het gaat om de spelers Radovan Pankov en Josué Pesqueira.

De gemeente Alkmaar, de politie, AZ en het Openbaar Ministerie hebben laten weten “dit ernstige incident” hoog op te nemen.

Polen niet mee opgezet

Intussen is de Nederlandse ambassadeur in Polen op het matje geroepen in verband met de arrestatie van de betrokken spelers. Dat meldt de plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken van het Oost-Europese land. De Nederlandse vertegenwoordiger is ontboden op het ministerie.

Het plaatsvervangend hoofd van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken, Pawel Jablonski, zei dat de stap is genomen “vanwege geloofwaardige, zeer verontrustende informatie over discriminerend optreden van de Nederlandse diensten tegen Poolse burgers, onder meer in de stad Alkmaar”. Hij doelt op het bewuste politieoptreden in de Noord-Hollandse stad.

© AFP

“De Poolse regering rekent op samenwerking van de Nederlandse autoriteiten om ervoor te zorgen dat dit voor de verantwoordelijken consequenties zal hebben”, aldus Jablonski. Twee spelers van de club uit Warschau zijn door de politie gearresteerd omdat ze personeel van het stadion zouden hebben mishandeld. Daarnaast zouden supporters van de Poolse club de ingang van het stadion hebben bestormd en geweld gepleegd hebben waarbij volgens de autoriteiten drie ME’ers gewond raakten van wie er één bewusteloos raakte.

Polen, waar volgend weekeinde parlementsverkiezingen zijn, neemt het incident hoog op en gaat ervan uit dat de Mobiele Eenheid (ME) Poolse spelers en supporters belaagde en niet andersom. De burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski, noemde de behandeling van de Poolse spelers en supporters “een schandaal”.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer