Zijn olijven het nieuwe goud? Zuid-Europa geteisterd door dievenbendes die het gemunt hebben op olijven

In Sevilla, een provincie in het zuiden van Spanje, heeft de politie 74 ton gestolen olijven in beslag genomen. Eerder deze week werd ook al 37.000 liter olijfolie gestolen in Griekenland. In het zuiden van Europa hebben dievenbendes het steeds vaker gemunt op olijfproducten, maar waarom?

Linde Schots
Bron: VRT NWS

Het is de laatste tijd geen uitzondering in Zuid-Europa: in september nemen dieven 6.000 liter olijfolie mee bij Spaanse olieproducent Terraverne, enkele dagen later werd nog eens 50.000 liter gestolen bij een ander Spaans bedrijf. En ook in Griekenland zag een producent zo’n 37.000 liter olijfolie verdwijnen. Vrijdag werden in Spanje twaalf mensen gearresteerd op verdenking van diefstal toen de politie 74 ton olijven terugvond bij een huiszoeking. Het lijkt wel alsof olijfolie het nieuwe goud is.

Door de aanhoudende hittegolven en droogte in het zuiden van Europa is dat misschien ook wel zo. Het extreme weer van de afgelopen zomer heeft namelijk zware gevolgen voor de olijfoogst in landen als Spanje, Italië en Griekenland. Boeren plukken daar zowat de helft minder olijven dan in andere jaren. En minder olijven betekent hogere prijzen.

De prijs van olijfolie is tegenover vorig jaar met 110 procent gestegen. 1.000 liter kost tegenwoordig al snel 8.250 euro. Concreet wil dat zeggen dat de Spaanse dieven voor zo’n 49.500 euro aan olijfolie gestolen hebben bij Terraverne. In Griekenland gingen dieven aan de haal met een hoeveelheid ter waarde van 305.250 euro. Muziek in de oren dus voor criminele bendes op zoek naar geld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER