Wat een ommekeer: Charleroi buigt achterstand tegen RWDM in tumultueuze blessuretijd nog om in 2-1-zege

Sporting Charleroi heeft in een weinig aantrekkelijke wedstrijd aan het langste eind getrokken. De thuisploeg zorgde voor de meeste dreiging, al leek RWDM wel op een diefje te gaan winnen na een fout van doelman Hervé Koffi die een goal van Makhtar Gueye opleverde. Diezelfde Gueye pakte rood in de blessuretijd, waarin Charleroi tweemaal scoorde. RWDM laat een tijdelijke plaats in de top vijf liggen, Charleroi zit aan tien punten en kan even uitblazen.

Michael Delbeke

Wie iets na achten stond aan te schuiven richting het Stade du Pays de Charleroi, kon zomaar naast een supportersbus van RWDM rijden waaruit gezangen te horen waren waarin de nederlaag van Union in Liverpool werd bespot. Zou RWDM beter aan het weekend kunnen beginnen? Een makkelijke opdracht zou dat niet worden: enerzijds doordat Charleroi dit seizoen nog ongeslagen is in eigen huis, anderzijds omdat er in de voorbije weken een paar sleutelpionnen sneuvelden bij de promovendus. Daardoor kwamen Ilay Camara, William Klaus, Abner Felipe en Xavier Mercier in de basisploeg van Cláudio Caçapa. Bij Charleroi slechts twee wijziging ten opzichte van de verliesmatch tegen Union: Stefan Knezevic nam de plaats van Mehdi Boukamir in, Ryota Morioka was de last-minutevervanger van Marco Ilaimaharitra.

Na zeven minuten kregen we zowaar al een schot tussen de palen: na een hoekschop probeerde Guiagon de bezoekende doelman Théo Defourny te testen. Het leek voor Charleroi wel een signaal dat de wedstrijd echt begonnen was, want de Henegouwers zetten druk, evenwel zonder onmiddellijk succes. Namens RWDM was er dan weer een zeer bedrijvige Jeff Reine-Adélaïde, die onder andere het hoofd van volleerd kopper Makhtar Gueye zocht. Zonder succes.

Rond het halfuur toonde Defourny dat hij ook op vrijdagavond graag zijn handschoenen bovenhaalt. Isaac Mbenza leverde een prima voorzet af voor Ryota Morioka, die evenwel niet succesvol kon verlengen met het hoofd. De eerste helft was er een die niet gespeend was van goede wil, maar het was hopen op een betere tweede helft, waarin beide ploegen trouwens richting eigen spionkop zouden spelen.

Te veel schwung

Na de rust was het aanvankelijk teren op probeerseltjes. Knezevic met de kop, Mbenza met een te slappe trap richting Defourny. Het eerste echte ‘hoogtepunt’ was de blessure van scheidsrechter Lawrence Visser, die zich rond het uur moest laten vervangen door de in de Jupiler Pro League debuterende Theophile Diskeuve. Die deelde al gauw een gele kaart uit aan Camara, die bleef hangen aan Vetle Dragsnes.

Na zeventig minuten schreeuwde Mambourg om een strafschop nadat de pas ingevallen Jonathan Heris de bal tegen zich kreeg. Diskeuve ging niet overstag. Het doelpunt viel zowaar aan de overkant: Stelios Andreou koos voor een risicovolle terugspeelbal die doelman Koffi met te veel schwung aanpakte, waarop de goed gevolgde Gueye het leer zomaar kon overnemen en binnentrappen. 0-1, dat hadden ze niet echt meer verwacht op Mambourg.

Met negen minuten blessuretijd erbij werd het pompen of verzuipen voor RWDM. Het werd dat laatste: na een goede voorzet vanop rechts deed Stulic een goede poging, maar Defourny loste de bal en Dabbagh profiteerde. 1-1, alles te herdoen. Alsof het nog niet pittig genoeg was, gingen de poppen aan het dansen. Er werd aan de zijlijn geduwd en getrokken, Gueye werd zelfs nog uitgesloten. Uiteindelijk verzoop RWDM zelfs helemáál: in het absolute slot bezorgde Drasgner de Carolo’s een delirium door de bal via een omhaal in doel te werken. Ook dat hadden we niet meer verwacht. De drie punten zijn niet helemaal onverdiend voor Charleroi, maar door de vechtpartij zijn we nog lang niet uitgepraat over deze wedstrijd.

Sporting Charleroi: Koffi, Andreou, Marcq, Knezevic (84’ Stulic), Dragsnes, Zorgane, Morioka (79’ Heymans), Rogelj, Mbenza, Dabagh, Guiagon (79’ Badji)RWDM: Defourny, Segovia, Klaus, Sissako (70’ Heris), Abner, Abe, Dwomoh, Camara (79’ Dailly), Rheine-Adélaïde (79’ Rikelmi), Gueye, Mercier (70’ Mboup)Doelpunten: 82’ Gueye 0-1, 90+3’ Dabbagh, 90+11’ DragsnesGeel: 66’ Camara, 90+4’ Gueye, 90+6’ DragsnesRood: 90+6’ Gueye (2x geel)Scheidsrechter: Lawrence Visser (Theophile Diskeuve)