© © RR, FVV

Pater (66) stapt uit het leven na klacht over seksueel misbruik

Een 66-jarige pater van de Broeders van Liefde is deze week uit het leven gestapt nadat een onderzoek naar seksueel misbruik tegen hem is gestart. Dat meldt Het Laatste Nieuws zaterdag. Volgens de krant zou de broeder en leerkracht Patrick Hoens uit het Gentse zich vergrepen hebben aan minstens één minderjarige.

lto

Afgaande op de berichtjes op sociale media die volop de ronde doen sinds de aankondiging van zijn overlijden, was broeder Patrick erg populair. Van “amai daar verschiet ik van” tot “je was een leraar uit de duizend”, het nieuws komt duidelijk hard aan bij diegenen die de pater kenden. Er wordt in de reacties ook gespeculeerd over hoe het kan dat iemand zo jong al overleden is. Sommigen geven de school de schuld, anderen hebben het over een zwakke gezondheid. Maar wat de leerkracht precies is overkomen, lijkt niemand te weten.

Volgens HLN stapte Hoens dinsdagmiddag uit het leven in het Oost-Vlaamse Aalter. Een wanhoopsdaad na een ondervraging over seksueel misbruik een week eerder. Er zou namelijk een onderzoek zijn gestart nadat er recentelijk een klacht werd ingediend tegen de broeder. Hoens zou zich twintig jaar geleden vergrepen hebben aan het slachtoffer. Wat de beschuldigingen precies zijn, wil het Gentse parket echter niet kwijt. Maar het slachtoffer zou na de VRT-reeks ‘Godvergeten’ de moed hebben gehad om na al die jaren toch melding te maken van het misbruik.

Bekennen

“Als overste heb ik broeder Patrick daar na zijn ondervraging over gehoord”, bevestigt Veron Raes, de Belgische overste van de Broeders van Liefde aan Het Laatste Nieuws. “Er is sprake van een tweetal klachten over grensoverschrijdend gedrag, de feiten dateren van begin 2000. Ik heb geen gegevens over de slachtoffers, het onderzoek is opgestart door de politie. Het is waar wat daar gemeld is, bekende broeder Patrick de feiten tegenover mij. Hij gaf aan dat hij tijdens zijn ondervraging nog geen bekentenis had afgelegd, maar hij wou daar wel toe overgaan.”

“Hij was helemaal overstuur en voelde zich er heel oncomfortabel bij. De feiten zelf heeft hij tegenover mij niet toegelicht. Hij wou dat met zijn advocaat doornemen. Ik heb daar respect getoond voor zijn privacy. Hij had telefonisch al een afspraak gemaakt.”

Volgens Raes zouden de slachtoffers jongeren zijn geweest. “Het ging niet om lagere schoolkinderen en voor zover ons bekend ook niet over kinderen uit onze voorzieningen. De feiten hebben zich vermoedelijk voorgedaan tijdens zijn privétijd buiten het klooster”, klinkt het nog.

De Zelfmoordlijn heeft altijd een luisterend oor klaar: via het gratis nummer 1813 (24/7 bereikbaar) of online chat (elke dag van 18u30 tot 22u).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer