© International Skating Union via

Kunstschaatsster Loena Hendrickx eindigt als tweede in Japan Open

Kunstschaatsster Loena Hendrickx is zaterdag tijdens de Japan Open  als tweede geëindigd. Voor haar nieuwe vrije programma kreeg  Hendrickx 140,31 punten.

Michiel Verheirstraeten
Bron: BELGA

Alleen wereldkampioene Kaori Sakamoto uit Japan deed het met 149,59 punten beter. De derde plaats was voor de Amerikaanse Isabeau Levito (135,63).

De wedstrijd in de Super Arena van Saitama werd gepresenteerd als een ontmoeting van continenten. Azië won, voor Europa (dat ook de Zwitserse Kimmy Repond op het ijs had) en Amerika. Zes toprijdsters waren voor het evenement uitgenodigd. Hendrickx werd in Saitama in maart bij de wereldkampioenschappen derde.

Alleen de vier minuten durende vrije oefening stond op het programma. De score van Hendrickx was vijf punten onder haar uit 2021 bij de Grand Prix in Turijn daterende beste prestatie (145,53). 

De technische uitvoering van de kür van de 23-jarige Hendrickx werd acht punten minder gewaardeerd dan die van Sakamoto. In compositie,   presentatie en schaatsvaardigheid ontliepen beiden elkaar vrijwel niets.

“Break my soul” is dit seizoen de titel van het programma. De in Antwerpen wonende Hongaarse choreograaf Adam Solya koos daarvoor muziek van Beyoncé en Madonna in een arrangement van Karl Hugo.

© International Skating Union via

De belangstelling voor schaatsen in Japan is sterk aan het dalen. Omdat de interesse bij de kaartverkoop gering was, besloten de organisatoren geen toegangsgeld te vragen.

De laatste jaren kwam ongeveer 65 procent van de inkomsten van de Internationale Schaats Unie (ISU) uit Azië, voornamelijk Japan, China en Zuid-Korea. Kunstschaatsen is de voornaamste inkomstenbron van de schaatskoepel, die ook shorttrack en schaatsen op de langebaan omvat.

Bij de eerste Grand Prix, Skate America, heeft Hendrickx over twee weken de kans haar kür te verfijnen. Drie weken later keert de rijdster uit Arendonk terug naar Azië. Dan staat in Chongqing de Cup of China op het programma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer