© BELGA

Wout van Aert medefavoriet op tweede WK gravel: “Het zou cool zijn om deze titel op mijn palmares te hebben”

Wout van Aert (29) staat zondag in Treviso aan de start van zijn vierde wereldkampioenschap in 2023. Tweede op het WK veldrijden in Hoogerheide, tweede op het WK op de weg in Glasgow en vijfde op het WK tijdrijden in Sterling. Is het zondagavond wel prijs op het WK gravel? Die regenboogtrui, het mag voor Van Aert.

Guy Van Den Langenbergh in Veneto

LIVE. Volg het WK gravel hier op de voet!

Wout van Aert oogt ontspannen voor het laatste luik van zijn zomerseizoen. Zelfs een tegenvallend resultaat in zijn laatste wegkoers — 52ste in de Gran Piemonte — kan hem niet uit zijn hum brengen. Zondag nog één keer knallen, nadien ontspannen met de familie die naar Veneto komt afgereisd. “Door het verplaatsen van het WK op de weg naar augustus waren er niet echt nog doelen voor het najaar en zijn we op zoek gegaan naar een manier om mijn programma in te vullen. En zo zijn we bij het WK gravel uitgekomen”, vertelt Van Aert.

De drievoudig wereldkampioen veldrijden heeft naar eigen zeggen niet lang moeten onderhandelen met de teamleiding om zondag aan de start te kunnen staan. “Ik had gedacht dat ik hen zou moeten overtuigen maar schijnbaar vinden ze me een leuke gast en kreeg ik vrij snel toestemming. Het was voor iedereen duidelijk dat dit een ideale manier was om mij scherp te houden tot het einde van het seizoen. Zij weten dat ik van nieuwe uitdagingen houd. Of ik hier ben op vraag van Cervélo (fietsenleverancier Jumbo-Visma, red.)? Dat zou je aan het management moeten vragen. Mij hebben ze het zo alleszins niet verkocht.”

Het gelijk van Soete

Volgens zijn goede vriend Daan Soete is deze tak van de wielersport gemaakt voor Wout van Aert. Dat Soete in de Houffa Gravel tweede eindigde op negen minuten van zijn boezemvriend, heeft hem de ogen doen opengaan. “Daan zou gelijk kunnen hebben”, doet Van Aert niet eens moeite om het te ontkennen. “Ik heb mijn technische bagage als veldrijder maar tegelijkertijd is het een lange inspanning die ik ook in mijn benen heb door mijn trainingen voor de weg. Gravelen leunt alleszins veel dichter aan bij het wegwielrennen dan bij het veldrijden. In de cross ontploft het tegenwoordig al in de eerste ronde en heb je nog een paar jongens die meedoen voor de zege. Een gravelwedstrijd is meer een uitputtingsslag, waarbij de kopgroep altijd wordt uitgedund. In die zin gaat de vergelijking met Parijs-Roubaix wel op.”

Van Aert tijdens de Houffa Gravel met Daan Soete in zijn wiel.© BELGA

Toch zijn er ook verschillen met de weg, weet Van Aert. “In tegenstelling tot het wegwielrennen is het veel moeilijker om te profiteren van andermans inspanning”, klinkt het. “In die zin is gravel veel eerlijker dan de weg. Al moet ik zeggen dat ik nog maar één gravelwedstrijd heb gereden. In Houffalize kon je jezelf niet wegstoppen. Ik kan mij inbeelden dat er wedstrijden zijn waar er wel meer tactisch zal worden gereden. Het zou ook niet logisch zijn om mezelf na één wedstrijd uit te roepen tot specialist.”

Hij vindt zich alvast niet de topfavoriet. “Ik heb gelezen dat Valverde zichzelf heeft uitgeroepen tot topfavoriet”, grapt Van Aert. “Schrijf maar op dat ik voor het podium ga. Ik sluit trouwens niet uit dat Valverde op zijn 43ste wint. Hij heeft ervaring opgedaan en naar wat ik zie is hij na zijn carrière blijven trainen. Maar er zijn nog wel wat favorieten. Gianni en Florian Vermeersch, nog wat echte specialisten… Het zou cool zijn om deze titel ook mijn palmares te hebben, als één van de eersten dan nog.”

Wat de toekomst van deze boomende wielertak is, weet ook Van Aert niet. “Het grote pluspunt is dat het een sport is waar de gewone recreant aan de start kan staan met zijn of haar idool. Dat maakt gravel speciaal. Maar dat leidt er dan weer toe dat er renners, zoals op het EK, gedubbeld worden. Ik kan mij inbeelden dat als de sport groeit en de financiële belangen groter worden, dat men daar iets aan zal willen doen. Men zal de sport professioneler willen maken terwijl net dat niet-professionele karakter de wedstrijden zo charmant maakt. De sport zal goed moeten weten waar ze heen wil.”

Pleidooi voor gravelfiets

Voor de freaks wil Van Aert nog even uitleggen wat het verschil is tussen een weg-, cross- en gravelfiets. “Je kan gravelfietsen met een crossfiets”, verduidelijkt Van Aert. “Ook crossfietsen zijn tegenwoordig gemaakt om bandjes van 38 of 40 mm te gebruiken. Maar crossfietsen zijn veel agressiever, door bijvoorbeeld een stijvere achtertrein. Maar je hebt minder comfort dan een gravelfiets, die een langere wielbasis heeft en meer gemaakt is voor al die kleine oneffenheden in de weg. Een wegfiets heeft dan weer meer comfort, is aerodynamischer. Maar je kan niet altijd bredere banden gebruiken. Mocht ik recreant zijn, ik zou altijd kiezen voor een gravelfiets. Met een tweede set bandjes of wielen beschik je over een degelijke wegfiets en kan je er tegelijk mee de veldwegen opzoeken.”

Slotvraagje: ziet Van Aert zichzelf zoals Laurens Ten Dam op de leeftijd van veertig deelnemen aan zo’n monsterlijke zware graveltocht in de Verenigde Staten, met achteraf een barbecue en een biertje? “Misschien wel, misschien niet. Misschien wil ik het ooit doen tijdens mijn carrière maar ik denk dat ik op mijn veertigste toch met andere zaken bezig zal zijn (grijnst).”

WK gravel praktisch: gevestigde namen tegen avonturiers

Met start in Treviso - de locatie van het WK veldrijden in 2008 - en aankomst in Pieve di Soligo, vindt dit weekend het tweede WK gravel plaats. Zaterdag de vrouwen, zondag de mannen. Het belooft loodzwaar te worden. Het parcours in de buurt van Venetië ligt bezaaid met steile en minder steile hellingen. (gvdl)

WK vrouwen

Wanneer: zaterdag 7 oktober

Afstand: 141 kilometer

Hoogtemeters: 1660m

Vertrek: 10u

Aankomst: omstreeks 15u

Tien belangrijkste deelnemers: Pauline Ferrand-Prévot, Demi Vollering, Lorena Wiebes, Marthe Truyen, Sanne Cant, Loes Sels, Silvia Persico, Kasia Niewiadoma, Emma Norsgaard, Tiffany Cromwell.

WK Mannen

Wanneer: zondag 8 oktober

Afstand: 169 kilometer

Hoogtemeters: 1890m

Vertrek: 10u30

Aankomst: omstreeks 15u30

Tien belangrijkste deelnemers: Wout van Aert, Gianni Vermeersch, Florian Vermeersch, Jan Bakelants, Quinten Hermans, Matej Mohoric, Alejandro Valverde, Keegan Swenson, Daniel Oss, Iván García.

Televisie: beide wedstrijden zijn te volgen op het Youtube-kanaal van de UCI.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen