Aandeelhouders bereiken langverwacht akkoord over toekomst Euronav: Antwerpse rederij verdwijnt dan toch niet van beurs

CMB, het bedrijf van Alexander Saverys, heeft een akkoord bereikt met Frontline en Famatown over de Antwerpse tankerrederij Euronav. Dat maakt het bedrijf maandagochtend bekend. De Antwerpse ondernemer gaat alle Euronav-aandelen van Frontline en Famatown overnemen en verkoopt 24 olietankers aan Frontline. Hiermee lijkt Saverys’ groene droom voor Euronav stilaan werkelijkheid te worden. Opvallend daarbij is dat Euronav alsnog op de beurs zou blijven.

emke

De belangrijkste aandeelhouders hebben een akkoord bereikt over de toekomst van Euronav. Euronav blijft in Antwerpen en zal 24 schepen aan Frontline verkopen, waardoor het zijn titel van ‘grootste onafhankelijke olievervoerder’ verliest. Maar het brengt Saverys wel dichter bij zijn ‘groene droom’. De ondernemer wil het vervoer van olie afbouwen en andere zaken vervoeren. Hij wil de schepen van Euronav ook laten varen op groene brandstof, zoals groene ammoniak. Met de deal komt er een einde aan een turbulente periode bij Euronav.

LEES OOK. Alexander Saverys wil Euronav overnemen en grootste olietankers aan Noren verkopen

De bal ging aan het rollen toen de Noorse concurrent Frontline vorig jaar aankondigde dat het wilde fuseren met Euronav. De naam zou veranderen en de hoofdzetel zou van Antwerpen naar Cyprus verhuizen. Maar daar heeft Alexander Saverys een stokje voor gestoken. Euronav is opgericht in 1995 door zijn vader en Alexander wilde het bedrijf van zijn vader niet laten overnemen “door de Vikings”. Begin dit jaar hield hij de fusie al tegen door 25% van de aandelen te verwerven.

LEES OOK. Noren willen meeste olieschepen van Antwerps bedrijf Euronav kopen: maakt Alexander Saverys zijn groene dromen waar?

Na dit akkoord zal CMB een verplicht overnamebod uitbrengen op de resterende aandelen van Euronav. Het is wel de bedoeling dat de tankerrederij op de beurs blijft. “Aangezien CMB de intentie heeft om de notering van Euronav op Euronext Brussels en de New York Stock Exchange te behouden, heeft CMB niet de intentie om een uitkoopbod uit te brengen na de afsluiting van het verplicht bod”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER