Chinese wolhandkrab spelbreker bij viswedstrijden in Melle: “Ze bijten onze lijnen door en de vissen vluchten weg”

De wedstrijden van de hengelclubs aan de visvijvers van Melle worden alsmaar vaker verstoord door de Chinese wolhandkrabben. Dat zijn uitheemse dieren die zich al jaren aan het verspreiden zijn in Vlaanderen. “Soms vallen onze wedstrijden stil en halen we enkel nog krabben boven”, klinkt het.

De Chinese wolhandkrab is een exoot die al tientallen jaren in de Vlaamse waterlopen gedijt. Op enkele plaatsen zijn vallen geplaatst of sleuven die ze tegenhouden, maar hun opmars lijkt niet te stoppen. De wolhandkrab hoort hier niet thuis, ze richt onder meer schade aan aan waterplanten en oevers.

Wedstrijd stilgelegd

Ook in de visvijvers in Melle zitten er al jaren krabben. “Ze zijn er inderdaad al van toen mijn vader een jong ventje was”, zegt Marnik Vekeman van de Royal Fishing Club Gantois Melle. “Maar de laatste jaren is hun aantal enorm toegenomen. Tijdens wedstrijden hebben we er vaak last van. Soms vallen onze wedstrijden stil, omdat de wolhandkrabben op het aas afkomen. Vissen vluchten dan weg. De krabben bijten ook soms onze lijnen door. Het is pas als de krabben gevangen zijn dat de wedstrijd weer verder kan.”

De visvijvers in Melle liggen naast een beek die in verbinding staat met de Schelde. Daar leven heel wat Chinese wolhandkrabben. “We weten dat de krabben ook uit het water komen en zich ook over de weg kunnen voortbewegen”, legt Pieter Boets van het provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek uit. “Dat is de reden dat ze in de visvijvers van Melle voorkomen. We proberen de populatie in de waterlopen wel te verminderen door vallen en sleuven te installeren.”

Nieuwe sleuf in Destelbergen

Die sleuven zorgen ervoor dat de jonge wolhandkrabben uit de Schelde niet aan land komen om te paren. Er is al een krabbensleuf in Merelbeke. Dit jaar telde het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek al 360.000 krabben. Volgend voorjaar gaat de provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe krabbensleuf aanleggen in het Damslootmeer in Destelbergen.

Meest gelezen