Verdwijnt de dikke winterjas binnenkort uit onze winkelrekken? "Winkeliers passen hun aankoopbeleid aan door het warme weer" 

Door de uitzonderlijk warme nazomer verkoopt de wintercollectie in de kledingwinkels minder goed dan gehoopt. Ook de afgelopen jaren was dat het geval. Daardoor zien winkeliers zich genoodzaakt om hun winterkleding op een andere manier aan te kopen. "Handelaars kiezen steeds vaker voor tussenseizoensstuks en niet voor echte winteritems", zegt Isolde Delanghe van Mode Unie.

De Week van de Belgische Mode start dit jaar wat in mineur. "De herfst- en wintercollectie verkoopt iets minder goed dan gehoopt", vertelt Isolde Delanghe van de Mode Unie, de vereniging van zelfstandige mode-ondernemers, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het goede weer zet de consument niet echt aan om nieuwe, warme kleren te komen kopen." 

En dat is niet voor de eerste keer het geval. Ook de voorbije twee jaren bleef het na de zomer erg lang warm. Klanten kopen de laatste jaren hun wintergarderobe bovendien pas als het echt koud wordt. En dus zal de wintercollectie ook dit jaar wat langer in de rekken blijven liggen. 

BELUISTER - het volledige gesprek met Isolde Delanghe op Radio 1

De modehandelaars proberen hun aankoopbeleid steeds beter aan te passen aan het onvoorspelbare weer, al is dat niet altijd even eenvoudig. De winkeliers moeten namelijk zes tot negen maanden op voorhand hun bestelling al doorgeven aan de leveranciers. Dan kunnen ze uiteraard nog niet weten hoe het weer er zal uitzien op het moment dat die kleren ook effectief in de winkel liggen.

Minder dikke jassen

"Omdat de heel koude winters uitblijven, zitten de echte winteritems, zoals dikke jassen, nu minder vaak in het assortiment", weet Isolde Delanghe. Bovendien kopen heel wat winkeliers meer tussenseizoenitems aan. Dat zijn iets lichtere stuks die je gemakkelijk kan combineren en dus zowel bij warmer als frisser weer kan dragen. "Als het later op het jaar nog warm is, gaan die tussenseizoenitems makkelijker over de toonbank dan de zware winterstukken."

Hoewel de verkoop van de herfst- en wintercollectie nu wat tegenvalt, blijft Isolde Delanghe toch hoopvol. "Als de temperaturen binnenkort dalen, zal de verkoop van de warmere kleren opnieuw stijgen. Mensen houden misschien wel van het warme weer, maar ook van een mooie herfstgarderobe."

Meest gelezen