Vlaamse oppositie snoeihard voor begrotingsakkoord: "Geen begrotingsinspanning maar stuiptrekking"

De Vlaamse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang hebben geen goed woord over voor het begrotingsakkoord van de federale regering. Voor Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) schuift de regering de rekening gewoon door naar de volgende regering, voor Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) wordt er niemand beter van deze begroting. Ook de PVDA reageert scherp en zegt dat de breedste schouders de dans ontspringen.

Na een marathonvergadering heeft de federale regering vandaag een akkoord over de begroting voor 2024 bereikt: een oefening van 1,2 miljard euro die ervoor moet zorgen dat het tekort volgend jaar onder de 3 procent van het bruto binnenlands product ligt. 

"Dit is geen begrotingsinspanning, maar een stuiptrekking", reageert Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA). "Als daarnaast de uitbreiding van de flexi-jobs de enige arbeidsmarktmaatregel is, dan blijft er niets over van de ambitie om naar een tewerkstellingsgraad van 80 procent te gaan."

"Vivaldi schuift de budgettaire puinhoop schaamteloos door naar de volgende regering Ă©n de volgende generaties", aldus De Roover.

Zijn collega van Vlaams Belang Barbara Pas klinkt al even vernietigend. "Van enige hervorming is allesbehalve sprake", zegt ze. "Niemand wordt hier beter van."

Vlaams Belang hekelt de extra middelen voor de opvang van asielzoekers en het gebrek aan "grondige koopkrachtmaatregelen voor onze mensen". Daarnaast is er ook kritiek op de afbouw van het voordeel op professionele diesel, de bankentaks en de uitbreiding van de flexi-jobs. Volgens Kamerlid Wouter Vermeersch gaat dat laatste mogelijk ten koste van de rechten van werknemers.

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw klaagt de uitbreiding bij de flexi-jobs aan. "Wat ooit begon als een uitzondering", zegt hij. "Ondanks de belofte van meerdere regeringspartijen om het af te schaffen, wordt de flexi-jobs uitgebreid naar twaalf nieuwe sectoren. De mensen mogen zich met andere woorden kapot werken in flexibele jobs om rond te komen."

Ook van een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens is volgens hem geen sprake. "Aan ballonnetjes om de allerrijksten en de grootbanken te doen bijdragen de laatste dagen geen gebrek. Maar als puntje bij paaltje komt, ontspringen de breedste schouders de dans." 

Meest gelezen