Jonas Verhulst

Gorilla Matadi (20), "de zorgzame leider van de groep", onverwacht gestorven in Zoo Antwerpen

In Zoo Antwerpen is de 20-jarige gorilla Matadi gisteren onverwacht gestorven. De zilverrug was de leider van de groep gorilla's in de zoo. Hij bezweek aan een ernstige virale en bacteriële luchtwegeninfectie.

Zoo Antwerpen is in de rouw. Heel onverwacht moet er afscheid genomen worden van de 20-jarige gorilla Matadi. Het was volgens de zoo een heel zorgzame zilverrug die ook de leider was van de groep gorilla's in de zoo. Het dier liep een dubbele infectie op aan de luchtwegen, COVID-19 en de bacteriële infectie Bordetella.

Matadi had net zoals de vrouwen in de groep al langer een verkoudheid. Hij snotterde, hoestte geregeld en was kortademig. Hoewel de vrouwen snel beter werden, bleef Matadi zich slecht voelen. Daardoor at hij ook niet. Daarop besloot dierenarts Jonas Spruyt in te grijpen. "Tijdens de behandeling zocht hij contact en reageerde niet agressief. Hij kwam naast mij zitten, op ongeveer een meter afstand, terwijl de meeste dieren zouden weglopen,” zegt hij.

Jonas Verhulst

Ondanks de behandeling ging de gezondheid van Matadi plots pijlsnel achteruit. Hij kreeg nog hartmassage en er werd meerdere keren geprobeerd om hem te reanimeren. Dat gebeurde samen met collega's van de Universiteit Gent. Toch stierf de gorilla in het bijzijn van alle verzorgers.

Het is belangrijk dat de andere gorilla's afscheid konden nemen, zo gaan ze hem achteraf niet zoeken

Mensapenkenner Sarah Lafaut

Alle gorilla's mochten uitgebreid afscheid nemen, zo ook zijn dochters Thandie en Vizazi voor wie hij volgens de zoo een zorgzame en lieve papa was. "Het is belangrijk dat ze kunnen zien dat hij gestorven is. Op die manier leggen ze een link met het overlijden en gaan ze hem achteraf niet zoeken", vertelt mensapenkenner Sarah Lafaut. Vandaag wordt het lichaam naar de Universiteit Gent overgebracht voor een autopsie en wetenschappelijk onderzoek op de schouder- en armspieren. 

Leiderschap

"In een normale gorillagroep heb je één volwassen man, de zilverrug, met een aantal volwassen vrouwtjes en hun nageslacht. Als er in de natuur een leider sterft, neemt een andere volwassen man de groep over. De kans is heel groot dat die het nageslacht doodt zodat de vrouwtjes sneller vruchtbaar worden. Daarom halen we geen nieuwe man binnen, maar wachten we af wie van de drie vrouwtjes het leiderschap zal overnemen", aldus Lafaut.  

"Elk dier dat we verliezen is hard, maar een mensaap is een tikkeltje anders omdat ze sterk op ons lijken. De verzorgers zullen tijd nodig hebben om dit te verwerken. Ze hebben natuurlijk de andere gorilla's nog om voor te zorgen en daar blijven ze uiteraard hun best voor doen", zegt Lafaut. "Het beeld van Matadi die met zijn dochters speelt, zal ik nooit vergeten", zegt een verzorger.

Jonas Verhulst

Meest gelezen