Mijnwerker Alfred Swinscoe verdween in 1967, eerder dit jaar werden zijn overblijfselen teruggevonden.© Nottinghamshire Police

Mysterieuze moord op vader wiens lichaam 56 jaar na verdwijning werd teruggevonden: politie zoekt hulp om zaak op te lossen

De Britse politie heeft in een veld de overblijfselen aangetroffen van een mijnwerker die al sinds 1967 vermist was. 56 jaar na datum is er een moordonderzoek opgestart waarvoor de speurders de hulp van het publiek hebben ingeroepen.

Michaël Temmerman
Bron: BBC

Op 26 april werden er menselijke resten aangetroffen in een landbouwgrond langs Coxmoor Road in Sutton-in-Ashfield (Nottinghamshire). Na onderzoek werd bevestigd dat het om overblijfselen gaat van Alfred Swinscoe, een mijnwerker die al sinds 1967 vermist was.

Op basis van zijn verwondingen gaan de speurders ervan uit dat Swinscoe, een vader van zes en 54 op het moment van zijn verdwijning, met geweld om het leven werd gebracht. Er werd vorige maand een moordonderzoek geopend.

(Lees verder onder de foto)

In dit veld werden de restanten van Alfred Swinscoe teruggevonden.© Nottinghamshire Police

Even naar het toilet

Russell Lowbridge, de kleinzoon van Swinscoe die vier jaar was toen zijn grootvader verdween, heeft afgelopen donderdag een persconferentie gegeven over de ontdekking. “Dit heeft onze familie met zeer gemengde emoties vervuld”, verklaarde hij. “Enerzijds is er opluchting omdat we onze opa eindelijk kunnen laten rusten, anderzijds ongelooflijke pijn om te ontdekken wat er met hem gebeurd is.”

Alfred Swinscoe woonde destijds in het dorp Pinxton (Derbyshire). Hij werkte als mijnwerker bij Langton Colliery en stond bekend als een enorme duivenliefhebber. Hij werd het laatst gezien in een pub die populair was bij de mijnwerkers, waar hij op de avond van zijn verdwijning nog iets ging drinken met twee van zijn zonen en een vriend. Kort voor zijn verdwijning had hij nog geld gegeven aan zoon Gary “om een rondje te gaan halen”, waarna hij naar het buitentoilet vertrok en nooit meer terugkeerde.

Nu, meer dan 50 jaar later, werden zijn overblijfselen gevonden op een veld op “een klein eindje rijden” van de voormalige pub. “Ik wil niet naar mijn graf gaan zonder te weten wat er met mijn vader gebeurd is”, getuigde dochter Julie (82) vorige week. “Ik was 25 toen en werkte in het fabriek. Ik herinner me dat ik op een dag thuiskwam van mijn werk en dat mensen me zeiden dat ze papa niet konden vinden. We hadden nooit verwacht dat de stoffelijke resten die eerder dit jaar in Sutton werden gevonden, van hem zouden zijn. Ik werd bijna hysterisch. Hij kan toch niet 56 jaar in dat veld hebben gelegen zonder dat iemand hem ooit heeft kunnen vinden, schreeuwde ik.”

(lees verder onder de foto)

Alfred Swinscoe (rechts) kijkt naar zijn dochter Julie en kleinzoon Russell Lowbridge.© Nottinghamshire Police

Twee sokken en een schoen

De politie heeft nu een moordonderzoek geopend en gezegd dat er nog meer tests zullen worden uitgevoerd om te achterhalen hoe Swinscoe om het leven werd gebracht en hoe lang hij daar begraven heeft gelegen. Ook de kleding die bij de stoffelijke resten werd aangetroffen – twee sokken en een schoen – worden onderzocht.

(Lees verder onder de foto)

Bij het lichaam werden ook twee sokken aangetroffen die niet van het slachtoffer waren.© Nottinghamshire Police

“Ondanks dat dit een misdaad is die meer dan 50 jaar geleden heeft plaatsgevonden, zal dit ons niet tegenhouden om alle onderzoeksmiddelen in te zetten en de verantwoordelijke te vinden”, aldus assistent-hoofdcommissaris Rob Griffin. Hij roept daarvoor ook de hulp van de buurtbewoners in. “Niet alleen de tijd is verstreken, ook de mogelijke loyaliteit. We hopen dat mensen die destijds informatie hadden over zijn verdwijning, zich nu alsnog zullen melden. De moordenaar liet de nabestaanden van Swinscoe decennialang achter met onbeantwoorde vragen. We hopen dat met de hulp van het publiek recht te kunnen zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer