Regering maakt elektriciteit goedkoper, al zijn er veel addertjes onder het gras

Om mensen te motiveren om vooral op elektriciteit te koken en te verwarmen – bijvoorbeeld via een warmtepomp – gaan de federale accijnzen op elektriciteit omlaag. Al zijn er wel wat addertjes.

Werner Rommers

Experts pleiten al jaren voor een zogenaamde taxshift, waarbij de heffingen op elektriciteit fors worden verlaagd, en die op fossiele brandstoffen zoals gas worden verhoogd. Dat moet mensen ertoe aanzetten meer op milieuvriendelijker elektriciteit te koken en te verwarmen.

De regering-De Croo geeft daarvoor nu een eerste aanzet. Bedoeling is dat “50 procent van de accijnzen op elektriciteit” wordt verschoven naar de accijnzen op gas, waardoor elektriciteit goedkoper én iets interessanter wordt, terwijl gas iets duurder wordt.

Vicepremier Petra De Sutter (Groen): “De bedoeling is de elektriciteitsfactuur goedkoper te maken, en mensen te helpen te investeren in een milieuvriendelijke warmtepomp om hun woning te verwarmen, in plaats van in een gasketel.”

Mazout

Hier horen weliswaar wat kanttekeningen bij. De concrete uitvoering is voor de volgende regering. Of deze beslissing er écht komt én in deze vorm, zal pas na de vorming van de volgende regering blijken.

De regering-De Croo ziet de verlaging van de accijnzen ook in drie verschillende kleine stappen gebeuren, waarbij de verlaging met in totaal 50 procent pas in 2032 wordt bereikt. Waarom in stapjes? “Om mensen de tijd te geven zich aan te passen”, aldus De Sutter.

MR-vicepremier David Clarinval beklemtoont bovendien dat er voor gebruikers van mazout of steenkool niets verandert. Dat is een communautair compromis: in het landelijke Wallonië wordt er nog erg veel met mazout en steenkool verwarmd.

Onvoldoende

Wat deze beslissing concreet met uw elektriciteitsfactuur zal doen? Een gemiddeld gezin met een doorsnee elektriciteitsfactuur betaalt vandaag jaarlijks zo’n 150 à 180 euro aan heffingen op de elektriciteitsfactuur. Een deeltje daarvan zijn Vlaamse heffingen. Het schuiven met de federale accijnzen betekent daarom maar een besparing van hoogstens enkele tientallen euro’s per jaar.

Bij Bond Beter Leefmilieu (BBL) vrezen ze dat deze accijnshervorming, bovendien over een erg lange periode gespreid, weinig zoden aan de dijk zet. “Een daling van de accijnzen van 50 procent op elektriciteit tegen 2032 is onvoldoende om mensen te enthousiasmeren om op een warmtepomp over te schakelen”, zegt woordvoerder Yelter Bollen. “Daarvoor zouden de accijnzen op elektriciteit minstens volledig moeten wegvallen.” Hij vindt het bovendien een gemiste kans dat mazout en stookolie buiten schot blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen