Een grootvader stond in Turnhout terecht voor de aanranding en verkrachting van drie kleinkinderen.© Shutterstock

66-jarige grootvader vergrijpt zich aan drie kleinkinderen: “30 jaar geleden verkrachtte hij ook al zijn eigen zoon”

Turnhout, Oud-Turnhout, Poppel -

Nadat hij dertig jaar geleden zijn eigen zoon drie jaar lang had verkracht, vergreep een 66-jarige man uit Poppel (Ravels) zich nu ook aan drie kleinkinderen. De zestiger stond woensdag op de rechtbank in Turnhout oog in oog met zijn kinderen en riskeert een celstraf van zes jaar voor aanranding en verkrachting. Het misbruik kwam twee jaar geleden toevallig aan het licht op een familiefeestje.

Bart Van den Langenbergh

Weerzinwekkend en bijzonder schrijnend. Zo werden de zware zedenfeiten omschreven die woensdag op de correctionele rechtbank in Turnhout op tafel lagen. Een 66-jarige man uit Poppel stond daar terecht voor de aanranding en verkrachting van in totaal drie kleinkinderen van amper 4, 7 en 8 jaar oud uit Turnhout en Oud-Turnhout. De zestiger zat in de rechtszaal tegenover enkele van zijn eigen kinderen en diens partners.

“De man heeft zijn eigen zoon, toen hij tussen 9 en 12 jaar oud was, herhaaldelijk verkracht”, legde meester Tom Robeyns, de advocaat van enkele slachtoffers uit. “Hij is daarvoor toen in behandeling gegaan, maar is opnieuw in de fout gegaan, deze keer bij zijn eigen kleinkinderen. Hij ontkent dat hij zijn kleindochter ook effectief heeft verkracht, maar een kind van die leeftijd vindt dat niet uit.”

Familiefeest

Het seksueel misbruik kwam eind juni 2021 aan het licht op een familiefeest bij de grootouders. “De 4-jarige kleindochter wreef met een vork tegen haar intieme delen en zei dat ze dit van haar ‘voke’ had geleerd”, vertelde openbaar aanklager Hanne Hendrickx. “Dertig jaar nadat de man zijn eigen zoon had misbruikt, vergreep hij zich aan de kinderen van dezelfde zoon en ook nog een ander kleinkind. Kleinkinderen zeggen weleens: dit heb ik van mijn bompa geleerd. Wel, hier hebben ze ook iets meegekregen, namelijk een groot zwart kruis. En dat is niets om fier op te zijn.”

Vertrouwen

Volgens het parket heeft de beklaagde twee kleinkinderen van 7 en 8 jaar in hun slaap betast, maar hebben die kinderen dat niet bewust meegemaakt. De kleindochter van 4 jaar zou hij niet alleen aangerand, maar ook verkracht hebben met een vinger.

“De therapie die de man jaren geleden volgde, bleek te werken en het vertrouwen binnen de familie werd weer opgebouwd. Maar jaren later liep het opnieuw mis. De man wist van in het begin dat het fout zou gaan, maar toch greep hij niet in”, aldus Hendrickx. “Alles wat door de therapie werd bijgebracht, kieperde hij overboord. Het vermijden van recidive is een absolute prioriteit. Het gaat om verschillende slachtoffers die zeer jong zijn, binnen de familiale sfeer en iets wat de slachtoffers levenslang met zich meedragen.”

Het Openbaar Ministerie vorderde een gevangenisstraf van zes jaar met een intensieve begeleiding en de ontzetting uit zijn rechten voor een periode van vijf jaar.

Begeleiding

De verdediging benadrukte dat niemand gebaat is bij een effectieve celstraf. “Mijn cliënt geeft de aanranding toe en hij heeft spijt van wat er gebeurd is, maar van verkrachting is er helemaal geen sprake”, zei meester Lars Michiels, de raadsman van de zestiger. “Hij is in de fout gegaan door niet aan de alarmbel te trekken toen die gevoelens terugkwamen. Er is geen contact meer met de kleinkinderen. Hij vindt dat jammer, maar begrijpt het wel. De man is bereid om zijn begeleiding verder te zetten.”

De grootvader vertelde dat hij zich bewust is van de ernst van de feiten en las een boodschap voor aan zijn kinderen. “Ik verontschuldig me voor mijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik zou er alles voor over hebben om dit ongedaan te maken”, sprak de beklaagde. “Ondanks alles hou ik van jullie. Hij spijt me echt en ik zal mijn therapie verderzetten.”

Ook de zoon die hij dertig jaar geleden had misbruikt nam even het woord. “Mijn vader is behandeld geweest, maar dat is niet afdoende gebleken. Die behandeling moet worden uitgebreid”, reageerde de zoon. “Hij heeft niets gedaan met de vergeving die we hem eerder hadden geschonken.”

De rechtbank velt een vonnis op 8 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout