De Franse fotograaf Laurent Ballesta gaat al voor de tweede keer met de hoofdprijs aan de haal.
Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year

Een gouden degenkrab en eenzame uilen: bewonder de winnaars van de Wildlife Photographer of the Year

"The golden horseshoe". Met deze foto van een "gouden" degenkrab heeft de Franse fotograaf Laurent Ballesta de hoofdprijs weggekaapt in de wedstrijd Wildlife Photographer of the Year. Die wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen en bekroont elk jaar fotografen die in diverse categorieën de aandacht vestigen op het ontdekken, begrijpen en omgaan met de natuur.

In de beschermde wateren van Pangatalan Island in de Filipijnen maakte de Franse fotograaf Laurent Ballesta deze intrigerende foto van een Japanse degenkrab met een gouden uitzicht. De degenkrab in kwestie behoort tot de soort Tachypleus tridentatus en komt voor in delen van Azië. Het rugschild van de degenkrab herbergt zes paar "grijparmen". Vijf paar dienen om zich voort te bewegen. Het zesde paar, de chelicerae, wordt door de krab gebruikt om eten in zijn mond te stoppen. Die mond bevindt zich ergens tussen de grijparmen.

Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year

Laurent Ballesta, onderwaterfotograaf en oprichter van het mariene onderzoeksinstituut Andromède Océanologie, maakte een reeks foto's van deze krabbensoort in de Filipijnen. Hij ontdekte een degenkrab die zich langzaam over de modderige bodem bewoog, op zoek naar voedsel. Ballesta focuste op het gouden, beschermende rugschild van de krab en het trio jonge gouden makrelen naast de krab. De vissen hoopten op die manier wat eetbaars mee te pikken dat door de krab uit de bodem werd opgewoeld.

"Een degenkrab op zo'n levendige manier in zijn natuurlijke omgeving zien, op zo'n betoverend mooie manier, daarvan stonden we versteld", zegt juryvoorzitter Kathy Moran. "Te weten dat we naar een aloude diersoort aan het kijken waren, sterk bedreigd, ik was onder de indruk. Deze foto straalt."

Ballesta is nog maar de tweede fotograaf die erin slaagt om de hoofdprijs bij de Wildlife Photographer of the Year twee keer te winnen. In 2021 werd hij bekroond voor een foto van een trio tandbaarzen die eitjes aan het leggen waren.

Kerkuilen

Er zijn ook aparte categorieën voor kinderen en jongeren die foto's van natuurfenomenen insturen. De hoofdprijs van Young Wildlife Photographer of the Year gaat naar "Owls' road house" van de 17-jarige Carmel Bechler uit Israël. Hij kon een foto maken van enkele kerkuilen in een verlaten betonnen gebouw nabij een drukke weg.

Carmel Bechler/Wildlife Photographer of the Year

Bechler, die al sinds zijn 12 jaar met een camera de natuur in zijn omgeving verkent, maakte de foto vanuit het raam van de auto van zijn vader. Hij maakte volgens de jury optimaal gebruik van natuurlijk licht en gebruikte lange belichtingstijden om het licht van voorbijrijdende auto's te kunnen vastleggen.

"Deze foto heeft zoveel lagen als het gaat om inhoud en compositie. Het oog wordt langs de weg geleid, door het verkeer, voor het de uilen spot", zegt juryvoorzitter Kathy Moran. "Tegelijk schreeuwt dit beeld het verlies van leefomgeving en aanpassing uit. Het doet de vraag rijzen: als dieren zich kunnen aanpassen aan onze omgeving, waarom kunnen wij die van hen niet respecteren?"

Israël heeft de dichtste populatie kerkuilen ter wereld. Via een nationaal project worden nestplaatsen gecreëerd langs landbouwvelden. Daarmee wil men kerkuilen aanmoedigen om zich te vestigen nabij landbouwgrond. Het project komt niet alleen de uilen ten goede. Er worden minder verdelgingsmiddelen voor knaagdieren gebruikt, omdat die op het menu van de uilen staan.

Enkele andere winnaars op een rij

Meest gelezen