© ATV

Open Vld vraagt coalitiepartners om Caluwaerts uit schepenambt te zetten, oppositie wordt niet uitgesloten

Antwerpen -

Nadat schepen Erica Caluwaerts bekend maakte dat ze uit Open Vld stapt, vraagt Antwerps Open Vld-voorzitter Fons Borginon dat de coalitiepartners N-VA en Vooruit haar uit haar schepenambt zetten. Een wettelijk instrument om dat te doen, is er niet. Caluwaerts weigert ook ontslag te nemen. De impasse is daarmee compleet. Open Vld sluit de optie van uit de coalitie te stappen niet uit.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. ANALYSE. Caluwaerts dwingt Open Vld Antwerpen opnieuw voor keuze tussen meerderheid of oppositie

Caluwaerts verraste dinsdagavond het partijbestuur van Open Vld Antwerpen met haar beslissing om uit de partij te stappen. Dat deed ze na een voor haar vernietigend artikel over haar functioneren in Gazet van Antwerpen. Ze maakte duidelijk dat ze schepen blijft, hoewel haar ondertussen ex-partij aandrong om ontslag te nemen uit alle functies waarin zij de partij vertegenwoordigt.

“Het bestuursakkoord is afgesloten door drie partijen in een coalitie en we vragen dat dit wordt gehonoreerd”, zegt Fons Borginon, voorzitter van Open Vld Antwerpen. “Onze vraag aan N-VA en Vooruit is nu om haar uit het schepenambt te zetten. Als Caluwaerts als onafhankelijke in het college zit, dan zijn wij als Open Vld niet meer aanwezig op de plek waar de belangrijke beslissingen worden genomen in de uitvoering van het bestuursakkoord. Het probleem voor de coalitiepartners is dat wij die beslissingen dan ook niet meer collegiaal kunnen steunen.”

Borginon hoopt nu snel een antwoord te krijgen van N-VA en Vooruit. Beide partijen lieten al weten van zich hierover te zullen beraden. Of ze zich ook effectief willen mengen in de interne liberale oorlog in Antwerpen lijkt voorlopig niet het geval. Als Caluwaerts als schepen blijft zitten, dan komt de vraag over de bevoegdheden. Zij is nu bevoegd voor onder meer Economie, Werk, Digitalisering en Openbaar Domein. In tegenstelling tot haar ambt als schepen kunnen ze die mogelijk wél afnemen.

“Het zou logisch zijn dat deze bevoegdheden worden uitgevoerd door leden van de coalitiepartijen”, zegt Borginon. “Probleem is voor ons dat we slechts één schepen hadden in het college. Die bevoegdheden zouden dan worden verdeeld over N-VA- en Vooruit-schepenen. Toch zal een herverdeling een logische volgende stap zijn als Caluwaerts blijft zitten. Het zou ook een belangrijk signaal zijn van de coalitiepartners naar ons.” Maar of de coalitiepartners een jaar voor de verkiezingen nog veel willen schuiven met bevoegdheden, lijkt ook weinig waarschijnlijk.

Oppositie

Het maakt voor Open Vld hoe dan ook niet veel verschil. De harde waarheid is en blijft: er zit tot aan de verkiezingen géén vertegenwoordiger meer van de partij aan de collegetafel in het stadhuis. Moet Open Vld misschien dan beter nu al maar voor de Antwerpse oppositie kiezen?

“Het kan daar daadwerkelijk op uitdraaien, maar ik ga niet andermans positie veronderstellen”, aldus Borginon. “Als we de reacties van onze coalitiepartners hebben, zullen we als partijbestuur een standpunt innemen. Tot dan doe ik geen voorafnames.”

Geen onbelangrijk detail: Open Vld is strikt genomen niet nodig binnen de coalitie. N-VA en Vooruit hebben ook zonder hen een comfortabele meerderheid. Bij de Antwerpse coalitiepartners N-VA en Vooruit is er bovendien niet alleen weinig enthousiasme om mee te werken aan oplossingen voor ‘het probleem Caluwaerts’, zij beschouwen Open Vld al langer als een onbetrouwbare partner. Kijk maar naar de discussie over de schepenambten twee jaar geleden.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert dan ook uiterst kort op de beslissing van Caluwaerts. “We nemen akte van dit nieuws. De Antwerpse meerderheid en het stadsbestuur komen echter niet in het gedrang”, aldus De Wever.

Beweegredenen

De juiste beweegredenen achter de beslissing van Caluwaerts is nog onduidelijk. Zij zei dinsdagavond de ruzie en de achterhoedespelletjes bij Open Vld beu te zijn. Daarbij insinueerde ze op te komen voor een nieuwe Antwerpse liberale partij. Een geplande afspraak met Gazet van Antwerpen woensdagmiddag werd plots afgezegd.

Voor de start van het Open Vld-partijbestuur bracht uw krant dinsdag een verhaal van voormalige kabinetsmedewerkers van Caluwaerts naar buiten. Die waren zeer kritisch over hoe het kabinet werd geleid door de schepen en de kabinetschef. Of dit iets te maken had met haar beslissing van de schepen om uit Open Vld te stappen? We konden haar de vraag helaas niet stellen.

LEES OOK. Antwerps schepen Erica Caluwaerts stapt uit Open Vld na kritiek ex-medewerkers, partij vraagt om ontslag te nemen

We kregen wel een persmededeling van de schepen. Daarin zegt Caluwaerts een sterkere liberale weg te willen inslaan naar de “vrije wereldstad van morgen”.

“Ik laat de Open Vld voor wat het is en richt mijn blik op de toekomst als onafhankelijk liberaal Antwerps schepen”, aldus Caluwaerts. “Ik geef de louter partijgebonden mandaten terug af aan de partij. Mijn huidige bevoegdheden als schepen voor Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalisering, Marketing en Communicatie, Openbaar Domein en Rechtszaken blijf ik samen met mijn kabinet met dezelfde passie en toewijding verderzetten.”

Liberale beweging

Caluwaerts verwijst ook naar een nieuwe politiek project. “Ik zet niet alleen mijn werk verder binnen het Antwerps stadsbestuur, maar neem ook een voortrekkersrol op mij in de nieuwe Antwerpse liberale beweging die strijdt voor de vrije wereldstad van morgen”, aldus de schepen.

Een nieuwe beweging die volgend jaar, al dan niet als partij, zou deelnemen aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Welke medestanders Caluwaerts heeft gevonden voor dat nieuwe Antwerpse liberale project is voorlopig onduidelijk. Ze zou in elk geval al voor de zomer bij enkele liberalen hebben laten vallen dat ze bezig was met een nieuwe liberale beweging in Antwerpen. “Je gaat er binnenkort nog van horen”, gaf de schepen naar verluidt toen mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen