Uitbater van nachtwinkel slaat overvaller deels blind en moet hem 2.500 euro schadevergoeding betalen

Een uitbater van een nachtwinkel in Bierbeek is veroordeeld voor opzettelijke slagen met zware verminking tot gevolg. Vier jaar geleden sloeg de eigenaar een overvaller in zijn winkel in elkaar. Die is sindsdien blind aan Ă©Ă©n oog.

Een nachtwinkeluitbater uit Bierbeek is veroordeeld omdat hij een overvaller in elkaar sloeg. Volgens de rechter gebruikte hij daarbij overdreven geweld. In juli 2019 bedreigde een 18-jarige man de uitbater, hij vroeg om drank en sigaretten. Maar de uitbater kon de dief overmeesteren en sloeg hem in elkaar. De overvaller is nu blind aan Ă©Ă©n oog.

"Ik was in de nachtwinkel om nog snel een pakje sigaretten te kopen", zegt een getuige. "Er stond een jongen met een motorhelm op. Plots pakte de uitbater die jongen in zijn kruis. Ik zag een pakje sigaretten op de grond vallen, waardoor ik dacht dat de jongen iets aan het stelen was."

"Het ging er zo agressief aan toe dat ik naar buiten ben gegaan. Hij sloeg hem vooral op het hoofd, op de plekken waar de motorhelm hem niet beschermde", zegt de getuige. "De overvaller smeekte om op te houden met kloppen, maar de eigenaar bleef maar doorgaan."

Verminking

Het medisch verslag spreekt over verminking van de overvaller. "De oogkas was gebroken en de oogbol geperforeerd. Als gevolg van die avond heeft de man blijvende blindheid aan het linkeroog."

De rechter besliste dat de uitbater overdreven geweld gebruikte. "Het was meer dan gewoon de overvaller in bedwang houden", stelt ze in haar vonnis. "Wettige zelfverdediging is hier niet meer geloofwaardig." Door zijn blanco strafblad wordt de straf van de uitbater uitgesteld, maar hij moet de overvaller wel 2.500 euro schadevergoeding betalen.

Meest gelezen