Peter Malaise

Asbest op zolder van gerechtsgebouw Oudenaarde bemoeilijkt werking: "Om dossier op te zoeken moet je een beschermend pak aantrekken"

Er zit beschadigd asbest in de archiefzolder van het gerechtsgebouw in Oudenaarde. Als een dossier moet opgezocht worden, moet iemand een beschermend pak aantrekken. Het gebouw is 100 jaar oud. Er is dringend restauratie nodig zegt de beheerder. Behalve het asbest is het sanitair een probleem en lekt het dak. 

Al jaren is er sprake van een nieuw gerechtsgebouw in Oudenaarde, vertelt Nikolaas Simoens, afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg en beheerder van het gebouw. Het gebouw is 100 jaar oud. "Er wordt ons al tien jaar een nieuw gebouw beloofd op de parking hiernaast. Men zou dat eerst bouwen en dan het oude restaureren. Maar we kunnen daar niet meer op wachten. Het gebouw is in zo'n danig slechte staat dat een restauratie zich opdringt."

Lekkend dak en beschadigd asbest op zolder

Op de zolder is een probleem met asbest. Asbest is mogelijk kankerverwekkend als je de vezels inademt. Het archief van het gerecht ligt op de zolder. "Uit veiligheidsoverwegingen moeten de mensen een overall aandoen en een mondmasker om zich op de zolder te begeven. Het dossier zelf wordt met een ministofzuiger behandeld." Nikolaas Simoens benadrukt dat er geen paniek nodig is, het is een voorzorgsmaatregel. "Het asbest zou op korte termijn ingekapseld worden, maar op hopelijk niet al te lange termijn hopen we dat het asbest volledig wordt weggehaald." 

Daarnaast is het oude gebouw dringend toe aan een renovatie van het dak en de dakgoten, weet Simoens. "En het sanitair is problematisch."

Wat gebeurt er in dat gebouw?

De rechtbank van eerste aanleg in Oudenaarde is een van de Oost-Vlaamse afdelingen, naast die van Gent en Dendermonde. Een rechtbank van eerste aanleg behandelt onder meer strafzaken. "In het gebouw zitten ook nog de politierechtbank en het vredegerecht, maar die hebben hier enkel zittingen", zegt Simoens. "Ik verdeel het werk. Wie wat doet, hoeveel kamers er zijn, welke rechter welke kamer moet doen, welke materie men toegewezen krijgt, hoeveel zittingen er zijn per week."

Nikolaas Simoens in de zittingszaal van het gerechtsgebouw in Oudenaarde
© Peter Malaise

Meest gelezen