© BELGA

Ook Vlaamse Gemeenschap zou benadeeld zijn door Sihame El Kaouakibi

Het Antwerpse parket-generaal vraagt het Vlaams Parlement opnieuw om de politieke onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen, na nieuwe verdenkingen van fraude. Niet alleen de stad Antwerpen, maar ook de Vlaamse Gemeenschap zou nu benadeeld zijn door El Kaouakibi.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

Het Antwerpse parket liet in oktober 2022 weten dat ze Sihame El Kaouakibi wilde vervolgen voor subsidiefraude ter waarde van 269.000 euro, ten nadele van de stad Antwerpen. Het Antwerpse stadsbestuur was het niet eens met dat bedrag: volgens een audit van de stad hadden El Kaouakibi en haar vzw in totaal voor maar liefst 459.727 euro aan subsidies gefraudeerd. De stad eiste daarom bijkomend onderzoek.

Ook opvallend: hoewel de Vlaamse Gemeenschap zich een jaar eerder al burgerlijke partij had gesteld, bleek er in de eindvordering van het parket in oktober 2022 geen sprake van fraude met Vlaams geld. Uit een audit van de Vlaamse Gemeenschap bleek nochtans dat Vlaanderen vreest dat El Kaouakibi 320.000 euro frauduleus achterhield. Dat geld had ze gekregen voor de constructie van het Urban Center, het gebouw voor haar vzw Let’s Go Urban. Ook de Vlaamse Gemeenschap eiste daarom bijkomend onderzoek.

Uit de vraag van het parket-generaal valt af te leiden dat de eindvordering is aangepast, en er nu bijkomend vier vervalste facturen voor de stad Antwerpen en vijf voor de Vlaamse Gemeenschap in rekening worden gebracht. Welke bedragen deze facturen vertegenwoordigen, is niet bekend.

De onschendbaarheid van El Kaouakibi werd al op 19 oktober 2022 opgeheven. Maar die opheffing was limitatief. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement moet nu beslissen of die maatregel kan uitgebreid worden naar de nieuwe betichtingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer