PZ Kastze, Jens Van Den Troost

Gebruik van gsm achter het stuur blijft probleem in noordrand rond Brussel: 216 bestuurders betrapt in 2 dagen 

Tijdens de grote politiecontrole van 10 en 11 oktober op het gebruik van de gsm in de auto, zijn in de gemeenten aan de noordrand van Brussel ruim 200 bestuurders betrapt. Sommigen van hen moesten meteen hun rijbewijs voor twee weken afgeven. Wie betrapt werd riskeert ook zware boetes.

Ondanks alle aankondigingen en waarschuwingen zijn op 10 en 11 oktober in de randgemeenten ten noorden van Brussel 216 autobestuurders betrapt op het gebruik van de gsm tijdens het rijden. Dat blijkt uit de cijfers van de politie-associatie NORA, het samenwerkingsverband van de lokale politiekorpsen uit de noordrand van Brussel. Bij NORA zijn de Politiezone Grimbergen, politiezone Kastze, politiezone KLM, politiezone VIMA, politiezone WOKRA en de politiezone Zaventem aangesloten.  

Ondanks alle sensibilisering zijn tijdens de actie toch nog 216 bestuurders met de gsm in de hand betrapt. Achttien onder hen moesten hun rijbewijs onmiddellijk afgeven, meldt de politie-associatie in een gezamenlijk persbericht. Bovendien werden ook nog andere overtredingen vastgesteld zoals kinderen die niet in een aangepast zitje zaten, bestuurders en passagiers die zonder gordel in de wagen zaten en het ontbreken van een geldige verzekering. In Zaventem werd één voertuig getakeld omdat de bestuurder ondanks een lopend rijverbod toch nog met de gsm in de hand betrapt werd.

Bezorgdheid

"De deelnemende politiezones delen de bezorgdheid over het hoge aantal ongevallen dat gelinkt is aan het gebruik van de gsm of smartphone achter het stuur", zegt Catherine Bodet van de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen). "Vooral het groot aantal bestuurders dat toegeeft al eens een sms te sturen of gebeld te hebben met de gsm in de hand tijdens het rijden, baart ons zorgen. Daarom zijn we nauwer gaan samenwerken op het domein van verkeersveiligheid."

Door een aantal onderlinge afspraken te maken bij dergelijke grote acties, willen de politiezones ervoor zorgen dat het voor overtreders moeilijker wordt om de acties te omzeilen. Zo wordt de pakkans groter, waarschuwt de politie nog.

Meest gelezen