© Israël Premier Tech

Israëlisch wielerteam deelt tragische beelden en verhalen van jonge wielrenners die beschoten werden door Hamas

Er blijven nieuwe verhalen en beelden opduiken van de tragische gebeurtenissen in Israël en Palestina. De Israëlische wielerploeg Israël-Premier Tech deelde donderdag schokkende verhalen van jonge wielrenners die getroffen werden.

Jonas Withouck

“Er was de triatleet die vermoord werd in het bijzijn van zijn hele familie, de mountainbikers die achtervolgd en vermoord werden op weg naar hun training, de wielrenners die zich urenlang in de struiken verborgen voor de terroristen, de 15-jarige die het leven van zijn vader redde en maar nipt kon ontsnappen, anderen die nog steeds vermist zijn…”, schrijft Israël-Premier Tech op zijn website. “En alle mensen die overleven zullen de littekens van die zaterdagochtend blijven meedragen tot het einde van hun leven.”

Deze wielrenster, Aya Meydan, hield zich urenlang verscholen tijdens haar fietsrit toen er terroristen in de buurt waren. Haar vriend met wie ze later die dag zou gaan fietsen, werd vermoord.

Guy Niv (29), wielrenner van Israël-Premier Tech en de eerste Israëli ooit die de Tour de France reed, getuigt over de horrordagen die het al geweest zijn. De wielrenner moest de voorbije dagen al naar meerdere begrafenissen van vrienden en kennissen. “Het is voor ons allemaal zo’n trauma dat we nooit meer hetzelfde zullen zijn. Niet als mens en niet als land”, zegt hij.

Guy Niv (links) bezocht jonge slachtoffers in het ziekenhuis.© Israël-Premier Tech

De profwielrenner bezocht ook twee jonge wielrenners die zwaargewond raakten door kogels van de terroristen van Hamas. Hij gaf de jongens een van zijn wielershirts en beloofde een ritje met hen te maken als ze genezen zijn. “Ze zijn helden. Dat heb ik hen gezegd en ik meende elk woord.”

De twee 15-jarige wielrenners, Zohar Shahar en Itay Cohen, konden dus maar net ontsnappen aan erger. Ze konden vluchten in de volgwagen van een van de jongens zijn vader toen ze zaterdagochtend mannen met geweren tegenkwamen op hun fietsrit, maar werden wel beschoten waardoor ze zware verwondingen opliepen en onder het mes moesten.

Een van de 15-jarige wielrenners die maar net kon ontsnappen aan de terroristen.© Israël-Premier Tech

De Israëlische wielerfederatie heeft een emotionele brief gestuurd aan de internationale wielerbond UCI, waarin de enorme verwoesting wordt beschreven en om solidariteit wordt gevraagd.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer