Source: AFP

Leraar doodgestoken in middelbare school in Noord-Franse stad Arras, ook in Limay man gewapend met keukenmes opgepakt aan gebedshuis

In het Franse stadje Limay is een man opgepakt die met een keukenmes aan de uitgang van een gebedshuis stond. Dat melden verschillende Franse media. De arrestatie volgt nadat een 20-jarige Tsjetsjeense man enkele uren geleden een leerkracht heeft doodgestoken aan een school in het Noord-Franse Arras. Ondertussen is de Franse president Emmanuel Macron aangekomen voor een bezoek aan die school. 

In het Franse stadje Limay, ten noordwesten van Parijs, heeft de Franse politie een man opgepakt die met een keukenmes aan de uitgang van een gebedshuis stond. Wie de man is of wat hij met zijn wapen van plan was, is nog niet duidelijk. De arrestatie volgt enkele uren na een aanval op een middelbare school in het Noord-Franse Arras. Het is evenmin duidelijk of de twee aanvallen aan elkaar gelinkt kunnen worden.

Even voor de middag is de scholensite Gambetta-Carnot in Arras opgeschrikt door een gewapende man. Op beelden is te zien dat hij eerst enkele mensen aanviel op de speelplaats van de school, waarop hij een schoolgebouw binnenging. Een leraar werd doodgestoken, een andere leerkracht en een beveiligingsagent raakten gewond. De leerlingen bleven ongedeerd.

BEKIJK - Beelden van de dader op de speelplaats

Videospeler inladen...

Eén van onze collega's is gedood vóór het schoolgebouw

Een leraar getuigt over wat hij heeft meegemaakt

Volgens de Franse politie heeft de man "Allahu akbar" geroepen. Nog volgens de politie zou de dader van Tsjetsjeense origine zijn. Hij had een zogenoemde "fiche S", dat wil zeggen dat de Franse veiligheidsdiensten hem opvolgen voor radicalisering. Het zou gaan om een oud-leerling van de school.

Ook zijn broer zou zijn opgepakt, in de buurt van een andere school. Politiebronnen zeggen aan het Franse persagentschap AFP dat "verschillende familieleden werden gearresteerd in het kader van het onderzoek". Het lokale bestuur van Arras roept op om het stadscentrum te vermijden, omdat daar nog steeds "een politieactie aan de gang is". Inwoners kunnen telefonisch "betrouwbare en persoonlijke informatie" krijgen.

Het Franse anti-terreurparket heeft alvast een onderzoek opgestart. "Dat betekent dat men ervan uitgaat dat het een terreurdaad is, maar op dit moment hebben ze geen duidelijke link met wat er gebeurt in het Midden-Oosten", zegt Frankrijk-kenner Steven Decraene in het "VRT NWS Journaal".

"Frankrijk staat wel onder hoogspanning", gaat Decraene verder. "Vrijdag is dag van het gebed voor de moslims, Hamas heeft wereldwijd opgeroepen tot protesten. Gisteravond waren er in Parijs ook al pro-Palestijnse demonstraties, maar die waren verboden door de Franse overheid. Ook vandaag zijn die verboden in Frankrijk.

De veiligheid aan scholen, aan joodse maar ook aan andere, werd verhoogd, dus de Franse veiligheidsdiensten waren wellicht op de hoogte dat er iets kon gebeuren. Gisteren was er ook de toespraak van de Franse president Emmanuel Macron die zei dat het tijd was voor eenheid in het land: er is namelijk een heel grote joodse en een heel grote moslimgemeenschap en die spanningen kunnen snel oplopen."

BEKIJK - Frankrijkkenner Steven Decraene: "Frankrijk staat onder hoogspanning"

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin, zijn collega van Onderwijs Gabriel Attal en president Emmanuel Macron zijn ondertussen aangekomen in Arras, waar ze een bezoek brengen aan de school.

Samuel Paty

De steekpartij in Arras doet denken aan de moord op Samuel Paty. Die leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde werd op 16 oktober 2020 - over een paar dagen exact drie jaar geleden - door een geradicaliseerde islamist onthoofd. Paty had tijdens een les over censuur en vrijheid van meningsuiting twee cartoons van de profeet Mohammed getoond, wat slecht onthaald was in fundamentalistische kringen. De dader was toen ook van Tsjetsjeense origine.

De moord op Samuel Paty stuurde destijds een schokgolf door Frankrijk. President Emmanuel Macron noemde het een aanval op de waarden van de Franse Republiek en de waarden van de Verlichting.

AFP or licensors

Meest gelezen