Inslag van een Israëlisch bombardement in Gaza-stad, maandag 9 oktober. / Oud-kolonel en defensie-expert Roger Housen.
Volledig scherm
PREMIUM
Inslag van een Israëlisch bombardement in Gaza-stad, maandag 9 oktober. / Oud-kolonel en defensie-expert Roger Housen. © Photo News / Joel Hoylaerts / Photo News

Het ultimatum van Israël: bestorming Gaza kan elk moment beginnen. Wat is het einddoel? En hoe zal het verlopen?

Israël plaatst Gaza voor een ultimatum. De bestorming van de Gazastrook kan nu elk moment beginnen. Wat is het einddoel? En hoe zal het verlopen? “Deze machtsvertoning is ongezien”, zegt oud-kolonel en defensie-expert Roger Housen.

  1. TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitieve beslissingen over omvang of timing”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitie­ve beslissin­gen over omvang of timing”

    Bij de Iraanse aanval met meer dan 200 drones en raketten op Israël zijn ten minste 32 mensen gewond geraakt en is lichte schade aan een legerbasis aangericht. Israël zal “Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast is”. Dat zei de Israëlische minister Benny Gantz in een verklaring na de bijeenkomst van het oorlogskabinet. En de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Israël “formeel” af. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 14 april terug.
  2. TERUGLEZEN GAZA. Twee kopstukken Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij aanval op ambassade in Syrië - Israël gaat uitzendingen Al Jazeera verbieden

    TERUGLEZEN GAZA. Twee kopstukken Iraanse Revolutio­nai­re Garde gedood bij aanval op ambassade in Syrië - Israël gaat uitzendin­gen Al Jazeera verbieden

    Vertegenwoordigers van Israël en de Verenigde Staten houden vandaag een virtuele vergadering over het geplande Israëlische grondoffensief tegen de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite ‘Axios’. Bij een luchtaanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus is een kopstuk van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood. Iran beschouwt de aanval, waarbij in totaal acht doden zouden zijn gevallen, als een schending van het internationaal recht door Israël. Tel Aviv heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Lees de ontwikkelingen van maandag 1 april hier terug.
  1. KIJK. Beelden tonen schrijnende toestanden in ziekenhuis in Gaza: “Baby’s krijgen bloedvergiftiging omdat ze zo dicht bij elkaar liggen”

    KIJK. Beelden tonen schrijnen­de toestanden in ziekenhuis in Gaza: “Baby’s krijgen bloedver­gif­ti­ging omdat ze zo dicht bij elkaar liggen”

    De druk op het Emirates-ziekenhuis in Rafah is zo hoog dat de dokters verplicht zijn om pasgeboren baby’s met drie of vier in één couveuse te leggen. Op dit moment verzorgen ze er zeventig baby’s, terwijl er maar plek is voor twintig. Heel wat baby’s halen het niet: “Normaal hebben we een of twee sterfgevallen per maand op deze afdelingen, maar momenteel sterven er twee of drie pasgeborenen per shift”, getuigt dokter Amal Ismail.
  2. TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu wil toch delegatie naar VS sturen na geannuleerde trip - 66 doden bij hevige bombardementen op Gazastrook

    TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu wil toch delegatie naar VS sturen na geannuleer­de trip - 66 doden bij hevige bombarde­men­ten op Gazastrook

    Bij hevige Israëlische bombardementen in de belegerde Gazastrook zijn dinsdagnacht en woensdag volgens Hamas zeker 66 doden gevallen. Het Israëlisch leger zette tegelijk zijn grondoperaties rond verscheidene ziekenhuizen voort. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil nu toch een delegatie naar de Verenigde Staten sturen, nadat hij maandag besloot om een beraad over Gaza in Washington op het laatste moment af te blazen. De premier reageerde daarmee op de VS, die in de VN-Veiligheidsraad een oproep tot een wapenbestand niet wilden voorkomen. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 27 maart terug.