Mysterie in klein Spaans dorpje: jaarinkomen in één klap verdubbeld dankzij één inwoner

Een klein dorpje in de Spaanse bergen heeft een groot mysterie. Het gemiddelde bruto jaarinkomen per inwoner verdubbelde er plots, en daar is één inwoner voor verantwoordelijk. Maar iedereen vraagt zich nu af: waar komt het geld vandaan?

Sofie Geusens

Er zijn slechts twee cafés, drie banken en een arena voor stierengevechten. Het dorpje is zo’n 60 vierkante kilometer groot, ligt op 150 kilometer van Madrid en is omgeven door heuvels die bedekt zijn met graan- en zonnebloemvelden. Maar het dorpje San Lorenzo de la Parrilla heeft sinds een tijdje ook een groot mysterie.

Het zit namelijk zo: elk jaar publiceert de Spaanse belastingdienst een ranglijst van steden en gemeenten met minstens 1.000 inwoners op basis van de inkomstenbelastingaangiften. Met rijke voetballers en andere beroemdheden staan Barcelona en Madrid steevast bovenaan. Maar dit jaar sprong San Lorenzo de la Parrilla, dat met 1.066 inwoners nipt de lijst haalt, eruit. Het dorpje kwam in 2021, waarvoor de gegevens onlangs gepubliceerd werden, in de top honderd binnen. Meer bepaald op plaats 77. Het jaar voordien was dat nog de 2.038ste plaats. Neem je de lijst voor het autonome gewest Castilla-La Mancha, met meer dan 2 miljoen inwoners, dan staat het kleine dorpje zelfs helemaal bovenaan in de regio. In 2020 behaalde het daar nog maar de 177ste plek.

Het gemiddelde bruto jaarinkomen per inwoner was in San Lorenzo de la Parrilla bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar voordien. In 2020 was dat nog 19.017 euro. In 2021 zaten ze aan 37.335 euro.

LEES OOK. EuroMillions-winnaars uit ‘miljonairsdorp’ Olmen getuigen: “Kijk ons hier zitten. Ja, ons leven is radicaal veranderd”

Eén belastingbetaler

Journalisten trokken massaal naar het dorpje om het mysterie te ontrafelen: hoe kon een dorpje, waar de belangrijkste belastingbetalers gepensioneerden zijn, plots het rijkste in de regio worden?

Het was de burgemeester die meer duidelijkheid in de zaak bracht: één persoon had in 2021 een inkomen van meer dan 10 miljoen euro aangegeven. “Eén enkele belastingbetaler heeft de resultaten van de statistieken doen veranderen en het gemiddelde verhoogd”, zei burgemeester Virginia Martínez aan de krant El Pais. “De economie van de stad heeft niets met dat resultaat te maken.”

Wie die multimiljonair is, weet niemand. Maar dat houdt de lokale inwoners niet tegen om de geruchtenmolen te doen draaien. Er doen verschillende theorieën de ronde.

Eieren of vrachtwagens?

Eén groep denkt dat het geld zit bij een eigenaar van een lokaal bedrijf. Volgens de ene is het de marmerhandelaar, de andere denkt dan weer aan de verkoper van graniet. Maar er wordt ook gewezen naar de meubelmaker, de olijfolieproducent en de eierenhandelaar. En dan is er ook nog het lokale vrachtwagenbedrijf.

LEES OOK. Tien maanden na EuroMillions-winst in ‘miljonairsdorp’ Olmen: “De winnaars waren zo dronken dat ze hun mond hebben voorbijgepraat”

Al kan je volgens El Pais gemakkelijk enkele van die opties schrappen. De marner-, graniet- en meubelverkoper hebben elk slechts een handvol werknemers en hun zaak viel tijdens de pandemie zo goed als stil. De eierenverkoper daarentegen is leverancier van enkele grote winkelketens zoals Mercadona of Transfired. En het vrachtwagenbedrijf is een succesvol familiebedrijf met tientallen vrachtwagens, die voornamelijk door Peruvianen bestuurd worden. Op straat in San Lorenzo de la Parrilla is het daardoor vooral kamp eieren tegen kamp vrachtwagens.

Loterij

Maar er is ook nog een derde groep. En zij gokken op een misschien iets meer voor de hand liggende optie: een winnend lotje van EuroMillions en een inwoner die erg goed kan zwijgen.

In Spanje kennen ze namelijk een soortgelijk verhaal. In 2020 klom het dorpje Riudarenes, met zo’n 2.000 inwoners, ook naar de top in de rangschikking van de belastingdienst met een gemiddeld brutojaarinkomen van 67.302 euro per inwoner. Het dubbele van het jaar voordien. Maar een jaar later zakte dat gemiddelde brutojaarinkomen opnieuw naar 32.022 euro. Je kan een loterijwinst natuurlijk maar één keer aangeven.

Voor meer duidelijkheid is het dus wachten op de rangschikking van volgend jaar. Of tot iemand zijn mond voorbij praat, natuurlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER