Kim en Tom Van Oncen assisteren burgemeester Dirk Van Mechelen met de eerste ‘spadesteek’.© Koen Fasseur

Putte krijgt nieuwe entree met moderne Delhaize van familie Van Oncen en 37 appartementen

Putte-Kapellen -

Aan het kruispunt van de Ertbrandstraat en de Klinkaardstraat stak Kapels burgemeester Dirk Van Mechelen de eerste spade in de grond. Het symbolische startschot van Poort Ertbrand met een nieuwe Delhaize, appartementen en sociale woningen.

Erik Vandewalle

Op de weide op de hoek van de Klinkaardstraat graasden vele jaren runderen, en af en toe stond er een circus en botsautootjes. De familie Van Oncen ontwikkelde een toekomstplan met onder meer een nieuwe Delhaize. 

Dat Dirk Van Mechelen nu de eerste spade in de grond steekt, doet hem deugd. Deze grond was destijds niet ingekleurd als bouwgrond, maar als woonuitbreidingsgebied omdat deze zone voorbehouden was als vertrekplaats voor de brug over de Antitankgracht, wanneer die zou worden omgevormd en verbreed tot het Duwvaartkanaal.

Zover is het nooit gekomen. In december 2002 schrapte Dirk Van Mechelen als toenmalig Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening deze reserveringszone op het gewestplan. Zo werd onrechtstreeks het pad geëffend voor Kim en Tom Van Oncen. Een project met zowel een hedendaagse supermarkt, moderne appartementen, sociale woningen en een ruime parking.

Kim Van Oncen: “De oude winkel is tot op de draad versleten. Uitbreiden op de huidige locatie kon niet. De overkant van de Ertbrandstraat had alles wat we wilden om er een nieuwe supermarkt te bouwen. Het was wel een lange en moeilijke weg voor alles in orde was en we een definitieve omgevingsvergunning bekwamen.”

Een toekomstbeeld van de site.© Mertens-achitecten

© Mertens-architecten

Twee delen

Het volledige nieuwe project bestaat uit twee delen. Op het hoekperceel komt de nieuwe Delhaize (1.500 m²) met een bovengrondse parking voor 80 wagens en 37 appartementen met ondergrondse parking. Boven de Delhaize zijn 15 appartementen gepland en langs de Klinkaardstraat 22.

Aan de Eggenlaan worden nog eens drie woningen gebouwd, en aan de Klinkaardstraat één. Op de hoek komt een groen publiek plein. Vanuit de Ertbrandstraat wordt een volwaardige publieke wandel- en fietsverbinding naar de wijk Eggenlaan gecreëerd en er komt ook ruimte voor een vernieuwde en vergrootte hondenweide.

De oude winkel wordt gesloopt en maakt plaats voor sociale woningen. Tien ervan hebben een tuin aan de Lepelstraat. Er komen ook 22 appartementen aan de kant van de Ertbrandstraat, met ondergrondse parking.

Tom en Kim met hun ouders.© Koen Fasseur

Derde generatie

Kim en haar broer Tom vormen de derde generatie van de ondernemende familie Van Oncen. Dat verhaal begon begin jaren 50 van vorige eeuw. Jef Van Oncen, de grootvader van Kim en Tom, had toen een bakker op de hoek van de Driehoekstraat en de Lepelstraat.

Tom: “Geregeld klopten dorpsgenoten aan bij onze grootvader met de vraag of hij in zijn winkel niet wat extra’s wilde verkopen. Het begon met eieren en boter, maar langzaam groeide het aanbod. Eigenlijk werd de bakkerij op die manier te klein.”

Toen Jef Van Oncen en zijn echtgenote Clemence Leyten de kans kregen om in de Ertbrandstraat een pand te kopen, aarzelden ze niet. Meteen werd daar de basis gelegd voor wat zal uitgroeien tot de nu nog altijd eerste en enige supermarkt in grensdorp Putte. Alhoewel de bakkerij van Jef Van Oncen er al lang niet meer bestaat, heeft de familie steeds vastgehouden aan het belang van verse producten. De bakkerij is en blijft het DNA van de zaak en dat is ook zo in de nieuwe zaak.

De familie is ondertussen een van de zelfstandige overnemers van een Delhaize-winkel. Naast de bestaande zaak in grensdorp Putte neemt de familie Van Oncen eveneens Delhaize Ekeren over. Ook in Essen openen Kim en Tom een Delhaize.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen