Vlaams Belang stelt topplaatsen verkiezingslijsten voor,  Lode Vereeck verrassend Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer

Vlaams Belang heeft zaterdag de topplaatsen van alle verkiezingslijsten bekendgemaakt. Opvallendste naam is die van Lode Vereeck als Antwerpse lijsttrekker in de Kamer. Vereeck, ex-Open VLD en Lijst Dedecker, volgt daarmee partijvoorzitter Tom Van Grieken op. Op de tweede plaats van de Vlaams-Brabantse Kamerlijst prijkt oud-CEO van Brantano en Pro Flandria-voorzitter Kurt Moons.

"In elke top drie schuiven we een nieuw talent naar voren", zegt voorzitter Tom Van Grieken. "Met heel wat nieuwe gezichten onder de kandidaten geven we ruimte voor nieuwe politieke beloften. Gecombineerd met de ervaring van onze al gekende Kamer- en Vlaams Parlementsleden spelen we een ijzersterke combinatie uit."

Zoals eerder aangekondigd trekt Van Grieken zelf de Vlaamse lijst in Antwerpen. Hij wordt gevolgd door Anke Van dermeersch en op drie staat Dries Devillé. De Kamerlijst wordt getrokken door Lode Vereeck, die voor LDD in het Vlaams Parlement zat en momenteel de studiedienst van de partij leidt. 

In Vlaams-Brabant trok Dries Van Langenhove in 2019 de Kamerlijst. Nu wordt dat de 24-jarige Leuvense historica en geschiedenisleerkracht Britt Huybrechts. Op twee staat jurist en oud-CEO van Brantano en gewezen voorzitter van Pro Flandria Kurt Moons (59). De Vlaamse lijsttrekker is huidig Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans. 

Kurt Moons
ImageGlobe

De lijst voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen wordt getrokken door parlementslid Immanuel De Reuse. Voor de Kamer trekt Kamerlid Wouter Vermeersch opnieuw de lijst. 

In Oost-Vlaanderen zijn de logische lijsttrekkers fractieleidster Barbara Pas voor de Kamer en Guy D'Haeseleer voor het Vlaams Parlement. In Limburg zijn dat Vlaams fractieleider Chris Janssens en Kamerlid Annick Ponthier.

Op de Europese lijst volgt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche Gerolf Annemans op als lijsttrekker. Annemans had eerder te kennen gegeven de lijst niet te zullen trekken, maar hij staat op de derde - verkiesbare - plaats. Op twee staat Barbara Bonte (40) uit Sint-Martens-Latem. Ze werd in 2014 al eens verkozen in het Vlaams Parlement, maar zette een stap opzij om zich volledig te kunnen focussen op haar gezin.

Meest gelezen