Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Braziliaanse stad Manaus stikt in rook door brandstichters in Amazone

De stad Manaus, in het noorden van Brazilië, stikt al sinds woensdag in de rook. Die is afkomstig van branden in het omliggende Amazonewoud waar criminelen vuur aansteken om het gebied te ontbossen. Volgens de World Air Quality Index is de luchtkwaliteit in Manaus momenteel bij de slechtste ter wereld. 

Het aantal branden ligt uitzonderlijk hoog in het Amazonegebied voor oktober. Op donderdag registreerde het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek 2.770 actieve branden sinds begin oktober. Dat is een stijging van meer dan 150 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Naast de branden heeft de regio te kampen met een uitzonderlijk ernstige droogte, waardoor de rivierniveaus tot een kritiek niveau zijn gedaald.

"Er is geen natuurlijk vuur in het Amazonegebied", zei minister van Milieu Marina Silva gisteren tijdens een persconferentie in Brasilia. Daarmee doelde ze op "criminelen" die de branden aansteken om het gebied daarna voor landbouwdoeleinden te kunnen gebruiken. "Drie factoren komen samen: de ernstige droogte veroorzaakt door El Niño, grote hoeveelheden droog organisch materiaal en brandstichting", benadrukte ze.

De regering zette eerder al 140 brandweerlieden in tegen de bosbranden. Daar komen nu nog 149 extra mensen bij, meldt de regering.

Braziliaanse stad Manaus in dikke rook gewikkeld door bosbranden in het Amazonewoud
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Ondertussen zware regenval in zuid-Brazilië

In de zuidelijke staat Santa Catarina is het niet droogte, maar hevige regenval die tot een noodtoestand heeft geleid. De regio kampt al dagen met noodweer en zware overstromingen als gevolg daarvan. Verschillende steden en gemeenten hebben noodtoestand in de regio uitgeroepen.

De lokale autoriteiten hebben gemeld dat er twee doden zijn gevallen door het noodweer en duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Donderdag sprak de president Luiz Inacio Lula da Silva in een videoconferentie met de bevoegde ministers over zowel de droogte en de branden in het Amazonegebied als de regenval in Santa Catarina. Er worden extra middelen ingezet om de bevolking te beschermen en de schade veroorzaakt door klimaatextremen te herstellen, schreef hij op X. 

Meest gelezen