Sans-papiers bezetten opnieuw gebouw in Brussel

Archiefbeeld: sans-papiers betogen voor regularisatie en recht op werk.© Kristof Vadino

Een vijftigtal personen zonder papieren hebben zaterdagnamiddag een gebouw bezet aan de Emile de Motlaan in Brussel. Nog een honderdtal anderen staan voor het gebouw op straat. De bezetters willen de aanhoudende crisis in de opvang van vluchtelingen en asielzoekers aanklagen.

yda
Bron: blg

‘We doen een oproep aan de lokale gemeenschap en overheden tot solidariteit, nu de sans-papiers en daklozen van deze stad, de ‘hoofdstad van Europa’, keihard getroffen worden door de woon- en opvangcrisis’, zegt een woordvoerder van de actievoerders. De actie gaat uit van het Collectif des Sans-Papiers Bénévoles Integrés de Bruxelles (CSPBIB).

‘Daklozen en sans-papiers - sommigen onder hen hebben kinderen - moeten hun toevlucht nemen tot leegstaande gebouwen omdat er te weinig betaalbare woonsten zijn, en omdat ze geconfronteerd worden met administratieve moeilijkheden en sociale noodsituaties’, klinkt het.

Met de bezetting willen de actievoerders dat de federale regering aanzetten tot actie. Ze eisen onder andere een nieuwe regulariseringspolitiek voor asielzoekers en vluchtelingen, die uitgaat van ‘duidelijke en permanente criteria, die de mensenrechten respecteren.’

In 2021 bezetten mensen zonder papieren in de hoop op een regularisatie ook de Brusselse Begijnhofkerk en lokalen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB).