Zes maanden lang trok Bram met de motor door India.© Bram Vanhove

Bram doorkruist India met de motor: “Ik heb veel meegemaakt, maar dit was een grote shock”

Diepenbeek -

Zonder rijbewijs of rijervaring, in een land waar geen verkeersregels gelden. Zo trok Bram Vanhove (27) uit Diepenbeek zes maanden lang met de motor door India, 8.000 km van zuid naar noord. “Ik heb al veel meegemaakt, maar India was toch een grote shock.”

Jo Sente

LEES OOK. Bram gaf vetbetaalde job op om woestijnen te doorkruisen, bij nomaden te leven en zichzelf te ontdekken

Drie jaar geleden, net als corona uitbreekt, geeft Bram zijn vetbetaalde IT-job op om de wereld te ontdekken. De Diepenbekenaar trekt eerst met een oude Ford Transit door Europa tot in Iran. Als hij aan de grens met Pakistan strandt, keert hij terug naar huis om twee maanden later opnieuw te vertrekken, nu met rugzak richting India, zo kon u hier eerder al lezen.

In maart 2023 trekt Bram van Mumbai naar de zuidwestelijke provincie Goa. “Na een weekje zag ik op straat een motor te koop staan”, vertelt Bram. “Ik contacteerde de eigenaar voor een testrit. Het was een Royal Anfield Bullet. Ik had nog nooit met zo’n grote motor gereden. In de eerste bocht kwam ik al keihard ten val. Ik trok de motor recht, reed terug naar de eigenaar en zei: ik neem ’m. (lacht) Ik was vastberaden om er mee te leren rijden.”

Gratis eten en drinken

Bram stortte zich in de tropische hitte van Goa - “40 tot 50 graden” - op het motorrijden. “Ik wist eigenlijk niet waaraan ik begonnen was. Ik ben naar het noorden vertrokken, langs de westelijke kust.” Net voor Mumbai zwenkt de Diepenbekenaar af naar het binnenland (zie kaartje onderaan), verder noordwaarts naar onder meer Agra, waar de Taj Mahal staat te pronken.

“De tocht langs de kust was supermooi, het binnenland was minder. Ik passeerde er vooral velden, velden en nog eens velden, zo ver het oog kan reiken. Ongelooflijk hoeveel voedsel India produceert”, lacht Bram. Over voedsel moest de avonturier zich weinig zorgen maken. “De bewoners van de dorpjes waar ik stopte, vonden het supertof. Zij hadden nog nooit een blanke man in levenden lijve gezien. Ik kreeg dan ook gratis eten en drinken. Voor het overige heb ik vooral aan wildkamperen gedaan. Ik ging dan offroad en zocht een plek waar ik mijn hangmat kon ophangen, langs rivieren, in bossen... Ik heb zo heel wat wilde dieren gezien.” (lacht)

Bram in zijn hangmat ergens in een bos in India.© Bram Vanhove

Edelweiss

Bram is al 3.000 km onderweg als hij in Barot, in de Himalaya’s, aankomt. Daar verblijft hij in een zogenaamde Rainbow Gathering. “Dat is een soort van gemeenschap waar reizigers uit de hele wereld verzamelen om er in vrede, harmonie, vrijheid en respect samen te leven, zelfvoorzienend en zonder elektriciteit.”

Na een ommetje naar Nepal - “waar ik serieus ziek werd van de vreselijke hygiëne” - rijdt Bram letterlijk en figuurlijk naar het hoogtepunt van zijn reis: Ladakh. “Dat was vroeger het hoogste punt ter wereld waar een berijdbare weg lag. Ladakh ligt op 5.000 meter hoogte en om daar te raken, moet je jezelf voorbereiden zoals een bergbeklimmer dat doet, zodat je geen hoogteziekte krijgt: eerst twee dagen op 3.000 meter, dan een dag op 4.000 meter... Op 5.000 meter hoogte wildkamperen, was ook een intense ervaring. Het uitzicht was fenomenaal. En ik heb er een edelweiss ontdekt, in mijn ogen de bloem die alleen echte avonturiers vinden.”

Met de motor in de Himalaya’s.© Bram Vanhove

Cultuurshock

Maar wat hem het meeste zal bijblijven, is de cultuurshock. “Als je rustig op vakantie wil gaan, ga dan niet naar India. Ik ben heel wat gewoon, maar dit was toch een intense ervaring”, zegt Bram. “De mensen leven er in erbarmelijke omstandigheden: kinderen zoeken naar eten tussen het afval, mensen slapen op straat, zonder deken of kussen. En het verkeer is er levensgevaarlijk. Er zijn eigenlijk geen regels, de wegen zijn een ramp, er slapen koeien op de weg, op de snelweg kom je voortdurend spookrijders tegen...”

Toch komt Bram heelhuids aan in eindpunt New Dehli. “Mijn visum was verlopen en ik ging sowieso een vliegtuig nemen, alleen wist ik niet meteen waar naartoe. Ik kon naar Indonesië voor 10 euro of terug naar België voor 500 euro. Maar ik dacht: wat ga ik in Indonesië doen? Nog meer stranden, bergen, watervallen en tempels bezichtigen? Ik voelde me plots uitgeput van het reizen en wilde liever naar huis. Nu kook ik veel voor mijn moeder en help ik de mensen uit mijn omgeving.”

Maar als het reisvirus toeslaat, bestaat daar geen enkel medicijn voor, zei Michael Palin van Monty Python ooit. “Ik heb intussen al een bus geboekt naar Portugal”, lacht Bram. “Daar wil ik de winter doorbrengen. Ik ben nog niet van plan om me te settelen, tenzij ik de ware tegenkom. Maar dat is nog niet gebeurd.”

Bram terug thuis bij zijn familie in Diepenbeek.© Bram Vanhove

Aan de Taj Mahal.

De tocht langs de kust is een van Brams beste herinneringen aan India.© Bram Vanhove

© Bram Vanhove

© Bram Vanhove

© Bram Vanhove

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer