Patrick Vercammen mag zich voorlopig nog niet Prins Patrick noemen.© RR

In deze Kempense gemeente was maar één kandidaat voor prins carnaval: “Maar ze hebben tegen mij gestemd, dit is stank voor dank”

Herenthout -

Prins Patrick zwaait – vermoedelijk – niet de scepter over het Herenthoutse carnaval in 2024. De vijftigjarige magazijnier was nochtans de enige kandidaat voor de prinselijke titel. Het bestuur van Peer Stoet stemde tegen zijn kandidatuur. Daags na de feiten weegt de kater zwaar voor de ongekroonde prins.

Stefan Laenen

Carnavalist Patrick Vercammen draait al heel wat stoeten mee in de carnavaleske wereldje. Vrijdagavond stelde hij zich kandidaat voor de functie van Herenthouts prins carnaval. Als enige kandidaat overigens. Dus de buit leek binnen. Tot carnavalsvereniging Peer Stoet bekendmaakte tegen Vercammen te stemmen. De teleurstelling bij Vercammen en zijn achterban is immens.

“Wat moet ik hierop zeggen”, zucht Vercammen. “Het gaat in feite minder om mij, maar meer om mijn team. Zij waren achter de schermen al volop bezig met de voorbereiding. Als enige kandidaat voelde ik me redelijk zeker van mijn stuk. Dus legde ik al contacten om een praalwagen te huren, het ontwerp voor mijn carnavalspin ligt hier voor me… Ik koos mijn dansmariekes al. Allemaal meisjes die er al jaren van dromen om dansmarieke te worden. Voor die kinderen was dit hun laatste kans. Het bestuur slaat hun droom zomaar aan diggelen. Staan die bestuursleden daarbij stil? Mijn nar Marc Piessens stortte in. Carnaval is zijn lange leven. Hij helpt al zo lang onbaatzuchtig met de stoet en op alle bals. Hij verdient respect, maar krijgt stank voor dank. Wat hier gebeurt is zonde voor heel Herenthout. Ik en mijn team hadden de ambitie om ons dorp nog meer op de carnavalskaart te zetten. De vorige prinsen gingen enkel op zaterdag naar bals. Wij waren klaar om ook op vrijdag te gaan. We hadden hier zoveel goesting in.”

Vriendjespolitiek

Naar de reden van de boycot heeft Vercammen het raden. “Het strafste is dat ik tijdens de stoet de reus van Peer Stoet door de straten draag, onze mascotte. De voorzitter zou mij bellen voor toelichting, maar ik hoorde nog niets. Het woord vriendjespolitiek spreek ik niet luidop uit, maar daar neigt het naar. Er wordt gezegd dat ik geen Herenthoutse roots heb, maar dat is zever. Ik woonde altijd in het stoetersdorp, ik voetbalde hier bij twee voetbalploegen en deed vroeg al mee stoet. Toen volgde ik mijn liefde naar Scherpenheuvel, daar was ik nota bene ook prins carnaval. Nu woon ik alweer vijf jaar in Herenthout en ga hier nooit nog weg. Ondanks deze domper.”

De reus Peer Stoet is de mascotte van carnavalsvereniging Peer Stoet.© Marc Peeters

Mariekes met beperking

Vercammen botste dus blijkbaar op enkele tegenstanders in het bestuur van de carnavalsvereniging. Online krijgt de man echter ook veel steun. Op Facebook is een pagina gelanceerd onder de titel Wij willen Prins Patrick en nar Marc. “Patrick vroeg onze dochters om dansmarieke te zijn”, stelt sympathisant Bieke Donckers. “Meisjes met een beperking die waarschijnlijk nooit nog die kans zullen krijgen. Volgens mij heeft deze man het hart op de juiste plaats.”

Alleszins heeft Vercammen een groot hart voor carnaval. Daags na de boycot is hij aanwezig op Narrekesdag, een evenement van de Herenthoutse narren. Strikt genomen kan Vercammen zich volgende vrijdag opnieuw kandidaat stellen. Al is het nog niet duidelijk of hij dat daadwerkelijk van plan is. “Ik en mijn achterban moeten deze opdoffer eerst een paar dagen laten bezinken. Vrijdagnacht zei ik enkele bestuursleden persoonlijk wat ik van deze actie vind. Nu ga ik enkele dagen mijn mond houden en bezinnen. Ondertussen krijg ik langs alle kanten steun en dringen stoeters aan om me opnieuw kandidaat te stellen. Veel hangt af van mijn nar. Hij is echt ingestort, en zonder Marc aan mijn zijde begin ik er niet aan. Samen uit, samen thuis. De teleurstelling is groot, maar de stoetmicrobe is groter.”

LEES OOK. Enige kandidaat prins carnaval krijgt vertrouwen niet: “Dit is nog nooit eerder gebeurd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herenthout