Europees Hof van Justitie oordeelt dat je niet verplicht bent verzekering af te sluiten voor een speedpedelec

Wie een speedpedelec bezit, moet daarvoor geen BA-verzekering motorvoertuigen afsluiten. Zo luidt een recent oordeel van het Europees Hof van Justitie.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Volgens het Europees Hof van Justitie zijn eigenaars van een speedpedelec en andere elektrische fietsen (die zonder trappen een snelheid van 20 kilometer per uur kunnen halen) niet verplicht om een BA-verzekering motorvoertuigen af te sluiten.

  • Die uitspraak komt er nadat de eigenaar van een elektrische fiets gewond was geraakt bij een ongeval. Er was daardoor een discussie ontstaan tussen verzekeraars KBC en P&V over de vraag of de fiets als een “voertuig”’ moet worden beschouwd. 
    • Die classificatie is belangrijk om te bepalen of het slachtoffer een ‘motorrijtuig’ bestuurde, of als ‘zwakke weggebruiker’ moeten worden beschouwd. In dat laatste geval wordt aanspraak gemaakt op automatische schadevergoeding.
  • Volgens het Hof is een speedpedelec niet onderworpen aan de verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Die verwijst daarbij naar een Europese richtlijn die tot doel heeft de slachtoffers van verkeersongevallen te beschermen. Daarin staat dat voertuigen die niet uitsluitend door mechanische kracht worden aangedreven en die zonder trappen een snelheid van 20 kilometer per uur kunnen bereiken, geen schade of letsels kunnen veroorzaken zoals motorfietsen, auto’s of vrachtwagens dat kunnen.
  • Op de site van de FOD Economie lezen we dat in dergelijke gevallen een familiale BA-verzekering voldoende is.

Maar: Als de speed pedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning boven een snelheid van 25 kilometer per uur, dan is een BA-verzekering bromfiets wel vereist.

  • “Wanneer je geen verzekering hebt voor dit type van elektrische fiets, kan dit zware gevolgen hebben”, waarschuwt de federale overheidsdienst.

(evb)

Meer