Leerlingen en schoolpersoneel houden minuut stilte in een school in Marseille.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Minuut stilte in alle Franse scholen om vermoorde leraar te herdenken, zijn school eerder vandaag even ontruimd na bommelding

Om 14 uur is in alle Franse scholen een minuut stilte in acht genomen om de leraar te herdenken die vorige vrijdag werd vermoord. De school in de Noord-Franse stad Arras, waar de leraar lesgaf, werd eerder vandaag een tijdlang ontruimd vanwege een bommelding.

Frankrijk is nog altijd in shock na de dodelijke aanslag op Dominique Bernard, de leraar Frans die vrijdag werd doodgestoken door een geradicaliseerde moslim, een twintigjarige ex-leerling van de school. Bij die aanslag in de Noord-Franse stad raakten drie anderen gewond.

In alle middelbare scholen over heel Frankrijk zijn leraren en leerlingen vanochtend eerst bijeengekomen om over die gebeurtenis te spreken. Om 14 uur hebben de scholen een minuut stilte in acht genomen voor Dominique Bernard en voor Samuel Paty, een andere vermoorde leraar. Net vandaag is het drie jaar geleden dat geschiedenisleraar Paty door een geradicaliseerde moslim vermoord werd. 

De school Gambetta-Carnotlyceum in Arras, waar Dominique Bernard vorige week werd vermoord, werd deze voormiddag rond 10.30 uur opgeschrikt door een bommelding. De ontmijningsdienst werd ter plaatse gestuurd en "alle voorzorgs-en veiligheidsmaatregelen" werden geactiveerd. Rond 12.30uur liet de politie via X (het vroegere Twitter) weten dat alles in orde was en iedereen terug naar binnen mocht. 

BEKIJK - Om 2 uur vanmiddag werd het stil in alle Franse scholen:

Videospeler inladen...

Veiligheidskabinet

De Franse president Macron riep vanmiddag opnieuw een veiligheidskabinet bijeen met regeringsleden, de stafchef van het leger en vertegenwoordigers van het onderwijs om de gebeurtenissen te bespreken.

Na de aanslag van vrijdag heeft de regering het dreigingsniveau opgetrokken tot de allerhoogste alertheidsfase. Als gevolg daarvan zijn 7.000 militairen de straat op gestuurd. De minister van Onderwijs wil 1.000 leden van het veiligheidspersoneel inzetten om de veiligheid van schoolgebouwen te verhogen. 

Na afloop van de vergadering maakte minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekend dat de regering de uitzetting van 193 geredacaliseerde buitenlanders wil versnellen.

Macron tijdens het veiligheidskabinet.

Macron had had vooraf aangekondigd dat hij wil dat de prefecturen "zich ervan verzekeren dat alle geradicaliseerden die kunnen worden uitgewezen, ook daadwerkelijk uitgewezen zijn... en dat niemand vergeten wordt". Vóór het eerbetoon aan de vermoorde leerkrachten heeft Macron zijn ministers opgeroepen om "een meedogenloze staat te belichamen tegenover iedereen die haat en een terroristisch gedachtengoed koestert."

Macron heeft alle prefecturen opgedragen om de zogenoemde "fiche S" grondig na te kijken om te zien of daar geen personen bij zijn die uitgewezen hadden moeten worden. De term "fiche S" betekent dat een persoon bij de veiligheidsdiensten bekendstaat voor radicalisering.

De dader van de aanslag tegen Dominique Bertrand in Arras was zo iemand. De twintigjarige met roots in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië had asiel gekregen en geen verblijfsvergunning, maar kon ondanks dat hij in de gaten werd gehouden door de Franse veiligheidsdiensten toch al die tijd in Frankrijk blijven. 

Beveiliging openbaar vervoer aangescherpt

De Franse regering heeft intussen aangekondigd dat ook de beveiliging in het openbaar vervoer in heel Frankrijk wordt aangescherpt.

Op X, het vroegere Twitter, zegt minister van Transport Clément Beaune dat er verscherpte waakzaamheid zal zijn. Dat houdt in: "opsporing van achtergelaten bagage, frequentere patrouillers, waarschuwingsberichten om iedereen op te roepen tot waakzaamheid. We zullen nog meer actie ondernemen de komende dagen."

Meest gelezen