Reekshoofd of niet: ook voor bondscoach Domenico Tedesco hoeft wedstrijd tegen Zweden niet uitgespeeld te worden

Volgens het reglement van UEFA moet de resterende tijd van België-Zweden nog afgewerkt worden, maar voor zowel de Zweedse delegatie als voor de Belgen hoeft dat niet. Alleen voor de Rode Duivels heeft die match nog een sportief belang, maar voor bondscoach Domenico Tedesco en de hele Belgische voetbalbond is het oké als de status van reekshoofd op het EK daarvoor opgeofferd wordt.

lvdw jswk wic

Het is op dit moment bijzaak, maar de Rode Duivels hebben nog punten nodig in de EK-kwalificatie om de groepswinst te pakken én reekshoofd te zijn op de loting. Op de loting voor het EK van volgende zomer in Duitsland, dat met 24 teams betwist zal worden, zullen er zes reekshoofden zijn. Eén daarvan is het gastland en ligt nu dus al vast. Maar de andere vijf reekshoofden zullen uit de tien kwalificatiegroepen komen. Dat wil zeggen dat maar de helft van de groepswinnaars ook reekshoofd zullen zijn in de zomer van 2024: die eer is enkel weggelegd voor de vijf groepswinnaars met de beste resultaten.

© BELGA

Op dit moment staan de Rode Duivels derde van alle landen, na Portugal en Frankrijk. Maar om zich te verzekeren van de top vijf hebben de Rode Duivels nog punten nodig, want sommige achtervolgers hebben nog drie wedstrijden tegoed en anderen zitten hen op de hielen. Met drie punten tegen Zweden én tegen Azerbeidzjan blijft België altijd in de top vijf. En dan ontlopen ze in de groepsfase van het EK volgend jaar dus zeker vijf andere toplanden.

Alleen is het hoogst onzeker wat er nu met die gestaakte wedstrijd tegen Zweden zal gebeuren. Volgens de UEFA-regels moet de tweede helft nog afgewerkt worden. Normaal gezien op de dag na de wedstrijd, maar dat lukt gezien de situatie niet. De hele Zweedse selectie is overigens al teruggevlogen en ook sommige spelers van de Rode Duivels zijn alweer naar het buitenland vertrokken.

© Isosport

Volgende interlandbreak verder spelen?

Het reglement zegt wel dat de UEFA nu een andere datum moet zoeken. In principe is er geen gat meer in de voetbalkalender: er is tot en met de EK-loting van 2 december ofwel competitievoetbal, bekervoetbal, Europees voetbal of opnieuw interlands. Op 15 november speelt België een oefeninterland tegen Servië, op 16 november speelt Zweden een EK-kwalificatiematch en op 19 november spelen zowel Zweden als België hun laatste kwalificatiematch.

Maar in het UEFA-reglement staat ook dat “de nieuwe datum uitzonderingen op het normale wedstrijdschema met zich mee kan brengen”. En dus kan er bijvoorbeeld beslist worden dat er op pakweg woensdag 22 november, aan het einde van de volgende interlandbreak, verder gespeeld moet worden. Die datum lijkt ons op dit moment de meest logische, omdat er dan nog wel even tijd is vooraleer spelers terug naar hun club moeten.

Wat als beide landen niet meer willen?

Een land kan forfait geven en zo de punten aan de andere ploeg laten, maar een scenario waarin beide landen niet meer willen spelen staat niet in het reglement beschreven. Het is dan ook nog onduidelijk wat er in dat geval zou gebeuren, maar het meest logische zou zijn dat de eindstand op 1-1 blijft en dat beide landen dus één punt krijgen. Voor de Belgische bond en bondscoach Domenico Tedesco zou dat alvast oké zijn, ook als dat betekent dat de Rode Duivels hun groepswinst en/of status van reekshoofd daardoor zouden verliezen. “We zullen de beslissing van UEFA respecteren”, klinkt het bij de KBVB.

Momenteel is België eerste in de groep met evenveel punten (16) als Oostenrijk, zonder een eventueel punt tegen Zweden meegerekend. Bij winst tegen Azerbeidzjan zijn de Rode Duivels dus altijd groepswinnaar. Maar het zou dus kunnen dat één puntje tegen Zweden niet volstaat om ook reekshoofd te zijn.

Stand groep F

1. België 16

2. Oostenrijk 16

3. Zweden 6

4. Azebeidzjan 4

5. Estland 1

Rangschikking (voorlopige) groepswinnaars

Omdat sommige landen met zes in hun groep zitten, telt de UEFA in die bewuste groepen de resultaten tegen het laatst gerangschikte land niet mee. Op basis daarvan is dit het voorlopige klassement der groepswinnaars, al heeft niet elk land evenveel wedstrijden gespeeld. Zo heeft Turkije nog maar één wedstrijd tegoed, terwijl Engeland, Hongarije en Slovenië nog drie keer aan de bak mogen in de EK-kwalificaties.

1. Portugal 21 **

2. Frankrijk 18 **

3. België 16 **

4. Turkije 16 *

5. Spanje 15 **

6. Engeland 13 ***

7. Hongarije 13 ***

8. Albanië 13 **

9. Slovenië 10 ***

10. Roemenië 10 **

*: nog één wedstrijd te spelen

**: nog twee wedstrijden te spelen

***: nog drie wedstrijden te spelen