"Willen jullie ons hier zo snel mogelijk van weghalen?": Hamas verspreidt video van gijzelaar Mia Shem (21) uit Israël

Op Telegram heeft Hamas een video verspreid waarin Mia Shem (21) te zien is, een vrouw uit Israël die de Palestijnse terreurgroep gijzelt. "Ik ben momenteel in Gaza. Ik ben zaterdagochtend hierheen gebracht vanuit Sderot." Wanneer de video is opgenomen en of de vrouw vrij kan spreken, is niet duidelijk. Vermoedelijk wil Hamas de druk opvoeren op de Israëlische regering.

"Ik was zwaargewond aan mijn hand. Ik onderging een operatie in Gaza en ze zorgen voor mij. Ze geven me medicijnen. Ik vraag alleen om zo snel mogelijk thuis te zijn bij mijn familie. Haal me hier zo snel mogelijk weg", zegt een vrouw in een video van de Palestijnse terreurbeweging Hamas op Telegram. De video is gisteren op het kanaal geplaatst, maar wanneer, waar en onder welke omstandigheden het is opgenomen, is niet duidelijk.

Volgens een analyse van The New York Times zouden sommige delen van de video ouder zijn dan 6 dagen, maar dat is niet onafhankelijk bevestigd.

Shem is één van de 199 gegijzelde mensen zijn die Hamas gevangenhoudt in Gaza. Dat cijfer werd meegedeeld door Israël. Tientallen onder hen werden ontvoerd na een bloedige aanslag op het Nova Festival in Israël, afgelopen zaterdag. Daarbij stierven 260 mensen. De vrouw werd toen als vermist opgegeven. Ook zij is ontvoerd op het festival.

Hamas heeft ook nog verschillende andere Israëli's ontvoerd vanuit steden en dorpen in de buurt van de Gazastrook., zowel burgers als militairen.

De video duurt een kleine minuut en toont onder andere hoe Shem verzorgd wordt aan haar arm. Hamas zou zo willen tonen dat de gegijzelden in goede omstandigheden worden vastgehouden. Israël verwacht ook dat er nog meer van zulke video's zullen worden verspreid. 

De familie van Shem zegt dat ook zij de video hebben gezien en bevestigen dat het om de 21-jarige vrouw gaat. Zij roepen al langer op om hun familielid vrij te laten en herhalen die boodschap vandaag nogmaals tijdens een persconferentie.

"Ik vraag de wereldleiders om mijn dochter terug te geven in de staat waarin ze nu is, samen met de andere gijzelaars. Ik smeek de wereld om mij mijn baby terug te geven", zegt een emotionele Keren Shem, Mia's moeder tijdens een persconferentie.  Mia heeft de Frans-Israëlische nationaliteit, en de Franse president heeft dan ook opgeroepen tot haar "onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating."

BEKIJK - "Tot gisteren wist ik niet of ze dood of levend was": moeder van Mia doet smeekbede om dochter vrij te laten.

Videospeler inladen...

Zelf heeft Mia's moeder voor het laatst contact gehad met haar dochter op 6 oktober, de dag voor de aanval. "Ze zei dat ze naar een feestje ging." Keren Shem heeft vlak na de aanval geprobeerd om Mia te bereiken, maar zonder enig succes. "Ik kon niet stoppen met bellen." Mia heeft om 7.17 uur op zaterdag een nog een laatste bericht gestuurd naar een vriend die in de organisatie zit van het festival: "Kom ons redden, ze schieten op ons."

Drukkingsmiddel

De terreurgroep zou de gegijzelden vasthouden als drukkingsmiddel op de Israëlische regering, om zo de aanvallen van Israël te doen stoppen. Israël staat intussen paraat om een groot grondoffensief uit te voeren in Gaza. 

"Hamas probeert zichzelf voor te stellen als een humane organisatie, terwijl het een moorddadige terroristische organisatie is die verantwoordelijk is voor de moord op en ontvoering van baby's, vrouwen, kinderen en ouderen", klinkt het bij de Israëlische autoriteiten.

Iran - een bondgenoot van Hamas - heeft beweerd dat Hamas bereid is om de gijzelaars vrij te laten, "maar zulke maatregelen vragen voorbereidingen die onmogelijk zijn onder dagelijkse bombardementen", zegt de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, op een persconferentie in Teheran.

Daarnaast zou Hamas de gegijzelden ook vasthouden om eventueel eigen strijders die gevangen worden door Israël, te ruilen. De woordvoerder van Hamas, Abu Obeida, zegt in een verklaring dat de buitenlandse gijzelaars "onze gasten" zijn en belooft om hen te beschermen. 

Bezoek van Biden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft tijdens zijn bezoek aan Israël gezegd dat hij er alles aan wil doen om de gegijzelden zo snel mogelijk vrij te krijgen. "Helaas hebben de Verenigde Staten de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het bevrijden van gijzelaars." 

"Ik zeg dat we alles zullen doen wat in onze macht ligt om ze te vinden", zegt ook de Amerikaanse president Joe Biden. "Alles wat in onze macht ligt. En ik ga daar niet in detail op in, maar we werken er keihard aan." President Biden zal morgen in Israël zijn om met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te bespreken hoe de Amerikanen kunnen helpen. De situatie van de gegijzelden staat ook op de agenda. Er zouden onder hen ook verschillende Amerikanen zijn.

VRT Nieuws kiest ervoor de beelden niet volledig te tonen. We willen bewust geen forum geven aan de boodschap van een terreurorganisatie. Bovendien is extra voorzichtigheid geboden met beelden van (mogelijk) minderjarigen.

Meest gelezen