VMM

Kleine Nete kronkelt weer door natuurgebied Olens Broek: afgesneden meanders aangesloten op waterloop

De Kleine Nete kronkelt opnieuw door het natuurgebied Olens Broek en Langendonk in Olen en Herentals. In het verleden werd de Kleine Nete rechtgetrokken, maar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de afgesloten meanders nu opnieuw aangesloten op de waterloop. Op die manier wordt zowel verdroging als wateroverlast in het natuurgebied tegengegaan.

In natuurgebied het Olens Broek en Langendonk kronkelt de Kleine Nete opnieuw door het landschap. "De voorbije decennia werd de waterloop rechtgetrokken, omdat er toen nog een andere visie was op het waterbeleid. We wilden toen het water zo snel mogelijk afvoeren, maar dat zorgde ervoor dat het gebied verdroogd is en dat er ook meer kans was op wateroverlast", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "We hebben de Kleine Nete daarom opnieuw aangesloten op de oude meanders, dat zijn de bochten die eerder afgesloten waren."

De rivier neemt opnieuw meer plaats in en dat is beter voor de natuur. "Doordat de rivier weer kronkelt, zorgen we ervoor dat er meer vernatting komt. We pakken dus de verdroging aan en zijn ook beter gewapend tegen wateroverlast omdat de rivier meer plaats krijgt", zegt Smet. "De rivier stroomt ook trager en dat hebben vissen heel graag. De fauna en flora krijgen nieuwe kansen maar ook voor mensen die er bijvoorbeeld willen kajakken, zal het veel aangenamer zijn."

De werken hebben ongeveer zeven maanden geduurd en zijn nu volledig afgerond. Er is ook een nieuwe voetgangersbrug geplaatst en enkele infoborden.

VMM
De Kleine Nete toen die nog afgesloten was van de meanders
VMM
VMM

Meest gelezen