© BELGA

Islamitische Staat eist aanslag in Brussel op

Islamitische Staat heeft in een boodschap op Telegram de aanslag van maandag in het centrum van Brussel opgeëist. De terreurgroep zei dat de aanval tegen Zweden gericht was vanwege zijn lidmaatschap van een wereldwijde coalitie die strijdt tegen jihadisten.

Bron: Reuters, De Telegraaf

“Een IS-strijder voerde maandag een aanval uit op Zweedse staatsburgers”, zei IS in een verklaring gepubliceerd op Amaq, het nieuwskanaal van de terreurgroep. Zweden trainde Koerdische troepen in Irak in de strijd tegen IS, dat ooit grote delen van Syrië en buurland Irak controleerde. Ondanks de in 2019 aangekondigde militaire overwinning op de terreurorganisatie blijven cellen actief in het land en plegen ze er aanslagen.

De verdachte aanslagpleger zelf, die door de politie werd doodgeschoten, zei op sociale media lid te zijn van de terreurorganisatie. Bij de schietpartij aan het Saincteletteplein kwamen twee Zweden om het leven, een derde raakte zwaargewond.

LEES OOK. Zweedse media kritisch voor Belgische “hotspot” voor jihadisten: “Zwakke politie en inlichtingendiensten”

LEES OOK. Melding van radicalisering, uitwijzingsbrief en politieverhoor: hoe ons land zeker drie kansen had om aanslag te voorkomen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER