© Felipe Caparrós - creative.belgaimage.be

Medicijn tegen suikerziekte wordt 100 jaar: “Vroeger injecteerden we insuline uit varkens en koeien bij mensen” 

Exact 100 jaar geleden kregen twee Canadese wetenschappers de Nobelprijs voor het uitvinden van insuline als medicijn om suikerziekte te behandelen. Ze haalden insuline uit varkens en koeien om het uiteindelijk bij mensen te injecteren. “Zonder dit medicijn, waren we met zo’n miljoen Belgen minder geweest”, vertelt weervrouw en wetenschapster Jacotte Brokken in “Goeiemorgen morgen!” op Radio2.

Jacotte Brokken is weervrouw bij VRT en wetenschapsjournaliste. Elke week duikt ze op in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. Ze onthult hoe dingen in de wetenschap en de wereld rondom ons werken.

Frederick Banting en Charles Best, twee Canadese wetenschappers, deden meer dan een eeuw geleden onderzoek naar insuline. Dat is een hormoon dat aangemaakt wordt door je alvleesklier en dat suikers in je bloed omzet in energie. 

“De twee wetenschappers ontdekten dat je insuline bij dieren, zoals koeien en varkens, kan isoleren en dat je dat kan gebruiken om bij de mens te injecteren”, vertelt wetenschapsjournalist Jacotte Brokken op Radio2. “Zo kunnen mensen die geen of te weinig insuline aanmaken, het hormoon toch in hun lichaam krijgen.” Voor deze revolutionaire uitvinding kregen Banting en Best exact 100 jaar geleden de Nobelprijs. 

BEKIJK - De uitvinding van insuline heeft al ontzettend veel levens gered

Videospeler inladen...

1 miljoen levens gered

De uitvinding van insuline heeft al ontzettend veel levens gered. "In België alleen al zijn er 800.000 mensen die aan suikerziekte of diabetes lijden. Die patiënten krijgen allemaal insuline toegediend. Je kan dus wel zeggen dat het medicijn hier in ons land al het leven van zo’n klein miljoen mensen gered heeft.” 

Er zijn twee types diabetes. Type 1 en type 2. "Bij mensen die lijden aan diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan. Bij mensen die lijden aan type 2 is er onvoldoende insuline of is de kwaliteit van de insuline ondermaats. In beide gevallen krijg je insuline toegediend om het suikergehalte in je bloed te regelen."

Geen insuline meer uit koeien en varkens

De eerste insuline die mensen toegediend kregen, werd uit het bloed van koeien en varkens gehaald. “Dat gebeurde nog tot in de jaren 80.” Maar die insuline bleek niet 100 procent zuiver te zijn. “Nu wordt de insuline aangemaakt door genetisch gemodificeerde bacteriën.” 

Ook de manier waarop het insulinegehalte in je bloed gemeten wordt, is tegenwoordig helemaal anders. "Vroeger moesten mensen in hun vinger prikken om te kijken hoeveel insuline ze extra moesten injecteren", zeg Jacotte. “Nu heb je al pompjes die dat automatisch doen. En ondertussen kijkt de wetenschap nog verder. Zo zouden we in de toekomst geen spuitjes meer moeten zetten, maar zou je insuline gewoon via de mond kunnen innemen. Ik ben al benieuwd hoe ver het onderzoek naar insuline binnen 100 jaar staat.” 

Meest gelezen