© Karl Bruninx

‘Lang Leve(n) Gezond’: 3 x recepten uit Sandra Bekkari’s nieuwe kookbijbel

Al vijftien jaar is ze een vaste waarde op het vlak van gezond koken en Sandra Bekkari denkt nog niet aan stoppen, integendeel. De Vlaamse voedingsdeskundige lanceerde zopas nog maar eens een nieuwe titel, ‘Lang Leve(n) Gezond’. Daarin komen naast koken nog een hele resem andere aspecten van een gezond leven aan bod, maar natuurlijk stelen Bekkari’s recepten zoals altijd de show. Wij selecteerden onze drie favorieten.

Camille Van Puymbroeck

Ontbijttaartjes met blauwe bessen en skyr (2 taartjes, 15 minuten)

© Wout Hendrickx

Ingrediënten

- 50 gram havermeel

- 60 gram hazelnootmeel

- 1 theelepel bakpoeder

- 100 gram skyr + 2 eetlepel voor afwerking

- 1 ei (large)

- 1½ eetlepel ahornsiroop

- 125 gram verse blauwe bessen

- Voor de afwerking: bessenspread zonder toegevoegde suiker (bv. Fiordifrutta) of bessencoulis

Bereiding

- Verwarm de oven voor op 180 °C.

- Doe bakpapier in 2 ovenschaaltjes van Ø 10 cm.

- Meng alle ingrediënten behalve de blauwe bessen tot een egaal beslag. Doe het beslag in de vormpjes, smeer uit met de bolle kant van een natte lepel. Voeg ¾ van de bessen toe en bak zo’n 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven.

- Werk af met een beetje bessenspread, 1 el skyr en de verse blauwe bessen.

Citrussalade met granaatappel en pistachenootjes (2 personen, 10 minuten)

© Wout Hendrickx

Ingrediënten

- 6 eetlepels volle natuuryoghurt (of een plantaardig alternatief)

- 1 bloedsinaasappel, in schijfjes + scheutje sap

- 1 sinaasappel, in schijfjes

- 3 eetlepels granaatappelpitjes

- 2 eetlepels ongezouten pistachenoten

- 2 eetlepels hennepzaadjes

Bereiding

- Doe wat yoghurt op een bord.

- Leg er de schijfjes citrusvruchten op.

- Bestrooi met de granaatappelpitjes, pistachenoten en hennepzaadjes.

- Meng 2 eetlepels van het sap van de bloedsinaasappel met 1 theelepel olijfolie en een snufje zwarte peper.

- Besprenkel er de salade mee.

Ovencaprese met kalkoenblokjes, courgette en kastanjechampignons (2 personen, 15 minuten)

© Wout Hendrickx

Ingrediënten

- 1 sjalot, in dunne plakjes

- 1 teen (verse) knoflook, fijngesneden

- 300 gram kalkoenfilet, in blokjes

- 1 eetlepel Italiaanse kruiden

- 2 theelepels paprikapoeder

- 1 courgette, in stukjes

- 150 gram kastanjechampignons, in schijfjes

- 1 eetlepel balsamicoazijn

- 400 gram tomatenblokjes, uit brik of blik

- 80 gram mozzarella, geraspt

- 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt

- Voor de afwerking: verse basilicum of verse oregano

Bereiding

- Verwarm de oven voor op 180 °C.

- Stoof de sjalot en knoflook aan in olijfolie. Voeg de kalkoenblokjes toe en kruid met de Italiaanse kruiden, het paprikapoeder, peper en zout. Bak de kalkoenblokjes zo’n 2 minuutjes aan.

- Voeg de courgette en de champignons toe. Besprenkel met de balsamicoazijn.

- Overgiet met de tomatenblokjes, meng en laat 10 minuten pruttelen zonder deksel.

- Giet alles in een ovenschaal en bestrooi met de mozzarella en de Parmezaanse kaas.

- Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven, zet eventueel de laatste 5 minuten de grill aan voor een mooi bruin korstje.

- Werk af met basilicum of oregano.

Karl Bruninx

‘Lang Leve(n) Gezond’ is nu verkrijgbaar in je lokale boekhandel of online.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer