Vanuit Tunesië naar Italië, Noorwegen, Zweden en België: de omzwervingen van Abdessalem Lassoued door Europa

Abdessalem Lassoued, de man die maandag twee Zweden doodschoot in Brussel, heeft op verschillende plaatsen gewoond in Europa. Hij verbleef de afgelopen jaren in ons land, nadat hij in 2011 vanuit Tunesië de oversteek maakte naar Europa. Vanuit Italië trok hij onder andere naar Zweden, maar werd daar het land uitgezet, wat mogelijk zijn wrok tegenover Zweden mee kan verklaren.

2011

Abdessalem Lassoued zou volgens de Tunesische radiozender Diwan FM tijdens de Arabische Lente in 2011 ontsnapt zijn uit een gevangenis in Tunesië. Daar had de man in de cel gezeten wegens slagen en verwondingen. Daarvoor was hij veroordeeld tot 1 jaar en 15 dagen gevangenis. 

Datzelfde jaar nog komt hij met een klein bootje aan op het Italiaanse eiland Lampedusa, in de Middellandse Zee. Dat meldden bronnen aan het Italiaanse persbureau ANSA. Nog volgens Italiaanse media zou de man in datzelfde jaar asiel hebben aangevraagd in Turijn.

In 2011 heeft Lassoued ook asiel aangevraagd in Noorwegen. Dat bevestigt de Noorse immigratiedienst aan de Noorse krant Verdens Gang. "We kunnen bevestigen dat de vermoedelijke dader van de aanslag in Noorwegen asiel heeft aangevraagd in juni 2011. Zijn aanvraag werd afgekeurd en hij werd teruggestuurd naar Italië in november 2011", zo schrijft directeur Wenche Fone in een e-mail aan de krant.

De informatie wordt ook bevestigd door de Noorse veiligheidsdienst PST. Volgens de PST verbleef de man "enkele maanden" in het land.

2012

In 2012 bevindt Lassoued zich in Zweden. Samen met twee anderen wordt Lassoued in september van dat jaar opgepakt in Malmö, op verdenking van het dealen van drugs. Dat meldt de Zweedse openbare omroep SVT.

Later dat jaar wordt Lassoued veroordeeld tot twee jaar en twee maanden cel voor het bezit van 100 gram cocaïne. Er wordt ook 38.000 Zweedse kroon in beslag genomen, ruim 3.300 euro. Van 2012 tot 2014 zit hij in de gevangenis in Zweden. Daarna moet hij het land verlaten en mag hij voor tien jaar niet terugkeren naar Zweden.

De uitzetting kan mogelijk zijn persoonlijke wrok tegenover het land verklaren en heeft mogelijk een rol gespeeld bij het neerschieten van twee Zweedse staatsburgers, maandag in Brussel.

Lassoued heeft volgens een woordvoerder van de Zweedse migratiedienst nooit een verblijfsvergunning gehad in het land. Nadat hij zijn gevangenisstraf in Zweden had uitgezeten, werd hij uitgezet naar een ander EU-land.

Volgens het persagentschap Reuters was dat Italië. Dat zou logisch zijn, want volgens de zogenoemde Dublinverordening moet het land van aankomst mensen zonder papieren terugnemen van andere lidstaten.

BELUISTER - Philip Heymans, onze justitiespecialist, legt in "De ochtend" op Radio 1 uit wat we intussen weten over Lassoued:

2016

In 2016 bevindt Lassoued zich effectief opnieuw weer in Italië. Daar wordt hij door DIGOS, de Italiaanse tegenhanger van OCAD, in de stad Bologna aangemerkt als geradicaliseerd, volgens bronnen van het Italiaanse persagentschap ANSA. Hij zou toen opgevolgd zijn door de Italiaanse inlichtingendiensten.

Dit komt overeen met de informatie die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaf tijdens een persconferentie na de aanslag. Hij zei toen dat de Belgische veiligheidsdiensten in 2016 via een buitenlandse politiedienst onbevestigde informatie hadden gekregen dat Abdessalem Lassoued “een geradicaliseerd profiel had en wilde vertrekken naar de conflictzone van de jihad”.

2019 - 2020

Eind oktober 2019 laat hij in België een verzoek om internationale bescherming registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Het is een eerste formeel spoor van zijn aanwezigheid in ons land.

In november van dat jaar volgt een officiële asielaanvraag en in december wordt hij door de DVZ ondervraagd in het kader van die aanvraag. Daar geeft hij aan dat hij al sinds december 2015 in België verblijft en getrouwd is met een Belgische, gestaafd met een Tunesische huwelijksakte.

Voor zijn post geeft hij een adres op in Vorst en vervolgens in Schaarbeek, maar hij laat zich daar nooit officieel inschrijven.

In oktober 2020 zet het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen zijn verzoek stop omdat hij niet komt opdagen voor een gesprek. 

2021

Op 12 februari 2021 wordt Lassoued vervolgens uit het rijksregister geschrapt en in maart 2021 krijgt hij het bevel om het grondgebied te verlaten. 

Op 26 maart 2021 zet Lassoued zelf beelden op Facebook waarop te zien is dat hij in de Italiaanse stad Genua is. Op dat beeld is te zien dat hij er voor de Triomfboog staat op het Piazza della Vittoria, in het centrum van de stad.

2023

Op maandag 16 oktober, om 19.15 uur pleegt Abdessalem Lassoued een aanslag in de Ieperlaan in Brussel, vlak bij het Saincteletteplein. Hij schiet er twee Zweedse staatsburgers dood, die voor de voetbalwedstrijd België-Zweden in de stad waren. Een derde slachtoffer raakt zwaargewond.

In de daaropvolgende nacht wordt in de Brusselse gemeente Schaarbeek een huiszoeking uitgevoerd, op het adres in de Huart Hamoirlaan waar Lassoued samen met zijn partner woonde. 

De ochtend erna merkt een getuige de verdachte op in een café in Schaarbeek. De politie komt ter plaatse en schiet Lassoued neer. Eerst wordt hij nog gereanimeerd, maar even later wordt in het ziekenhuis vastgesteld dat de 45-jarige terrorist uit Tunesië overleden is.

Meest gelezen