Kan Vlaams Belang N-VA overtuigen om samen te regeren? “De prijs voor N-VA is intern en federaal erg groot”, analyseert Carl Devos

Slaagt Vlaams Belang erin om te krijgen wat het zo graag wil, op Vlaams niveau samen besturen met N-VA? Partijvoorzitter Tom Van Grieken doet zijn best, maar voorlopig botst hij op een muur. Business AM stelde aan politicoloog Carl Devos de vraag of dat ook zo blijft.


Beluister hier het volledige gesprek met Carl Devos, met ook meer over de mogelijke politieke gevolgen voor de centrumpartijen na de aanslag in Brussel:


Waarom is dit belangrijk?

Vlaams Belang doet het uitstekend in de peilingen. Om na de verkiezingen mee te kunnen besturen, moet het echter vooral rekenen op N-VA. Die partij houdt voorlopig de boot af, hoewel er intern verdeeldheid heerst over de beste aanpak.
  • Devos legt uit: “N-VA stuurt het signaal uit dat een stem voor Vlaams Belang een verloren stem is, of ten minste een stem die vooral (een nieuwe regeerperiode van, red.) Vivaldi dichterbij brengt. Men wil nu de boot afhouden. Als het idee zou ontstaan dat er een coalitie tussen Vlaams Belang en N-VA mogelijk is, dan zou dat een aantal mensen kunnen stimuleren om toch maar voor het VB te stemmen.”
  • “Al zijn er bij N-VA intern wel mensen die zeggen dat als zou blijken dat Vlaams Belang een indrukwekkende score neerzet bij de verkiezingen en er op federaal niveau snel een nieuwe Vivaldi-regering komt, dat er dan misschien een scenario denkbaar is waarin er toch een mogelijkheid is om te praten tussen N-VA en Vlaams Belang. Maar dat is eerder een uitzonderlijk scenario.”

Interne discussie bij N-VA?

  • “Dit kan intern voor de nodige discussie zorgen. Er zullen misschien mensen zijn die niet willen samenwerken met Vlaams Belang. En die uit de partij zullen stappen als de N-VA-partijtop dit doet. Bovendien betekent dat ook dat N-VA voor lange tijd geen federale coalitiepartner meer kan zijn. Men zal in Franstalig België weigeren om met N-VA nog federaal te besturen omwille van die “collaboratie” met het Vlaams Belang op Vlaams niveau. Dus de prijs intern en op het federaal niveau is wel groot“, vindt Devos.
  • “Vlaams Belang probeert N-VA in verlegenheid te brengen. De partij geeft het signaal aan de kiezer dat N-VA wel zegt voor meer Vlaanderen en een rechtser beleid te zijn, maar dat het niet consequent wil zijn en niet met VB durft te besturen. Daarmee hoopt Vlaams Belang kiezers die twijfelen tussen beide partijen voor zich te winnen.”

De peilingen voor Vlaams Belang en N-VA

  • Vlaams Belang scoort rond de 25 procent in de peilingen. Devos: “Het heeft geluk dat de tijden mee willen. Het migratiethema, zeker na de aanslag in Brussel, zal weer prominent op de agenda staan in 2024.”
  • “Bart De Wever had ooit 25 procent als doel gesteld voor de verkiezingen in 2024. Hij mikte op wat meer, want de partijvoorzitters zetten altijd iets lager in om er dan over te gaan. Maar dat haalt de partij op dit moment niet, het zit rond de 20 procent. Sommige cijfers noteren N-VA lager. Dat zou een dramatische neergang zijn, op tien jaar tijd zou er 13 procent weggaan van de N-VA. Dat zal intern zijn gevolgen hebben voor de pikorde.”

Blik op de regeringsvorming

  • De centrumpartijen hebben het moeilijk. Devos maakt een inschatting: “Als die partijen verzwakken, dan wordt de coalitievorming moeilijker. Ook in Vlaanderen. Er is op dit moment in Vlaanderen wellicht geen formatie mogelijk met twee partijen, er moeten er drie of zelfs vier zijn.”
  • “Op het federale niveau halen ook de zeven Vivaldi-partijen samen maar heel nipt de nodige stemmen volgens de laatste peilingen, dus je moet eigenlijk naar acht. Ofwel gaan we naar een hele lange formatie richting een wereldrecord. Ofwel komt er bij politici een klik om naar nieuwe formules te gaan. Een minderheidskabinet of een noodregering om toch te proberen de galopperende rentetarieven en grote schuldaflossing aan te pakken”, besluit de politicoloog.

(nd)

Meer