Uitgebrande autowrakken na de raketinslag op het Al-Ahli Baptist ziekenhuis in Gaza .© AFP

Ook burgeronderzoekers denken dat verdwaalde Palestijnse raket ziekenhuis trof

Steeds meer burgeronderzoekers neigen naar dezelfde conclusie als de westerse inlichtingendiensten: de explosie in het Al-Ahli Baptist ziekenhuis in Gaza is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een afzwaaiende raket van Hamas.

De Telegraaf

De Israëliërs meldden dat nieuws al snel na de verwoestende aanslag waarbij volgens Hamas 470 mensen om het leven zouden zijn gekomen. Joe Biden, op bezoek in de regio, wees “een andere partij” aan als schuldige, waarmee hij doelde op Hamas.

Burgeronderzoekers zoals Bellingcat (dat eerder goed werk deed bij de neergeschoten MH17, het vliegtuig met veel Nederlanders aan boord die in 2014 neerstortte in Oekraïne na een Russische raketaanval) hebben video’s en foto’s van rond het ziekenhuis geanalyseerd. Ze haalden nieuwe bewijzen en feiten boven water via Open Source Intelligence (OSINT): door beelden te vergelijken met wat eerder bekend was en is over de situatie rond het ziekenhuis.

“Geen vliegtuigbom”

Bellingcat neigt ook naar de conclusie dat Israël niet achter de aanslag zit. Foeke Postma van de onderzoeksclub heeft bij het onderzoek ook live beelden van de zender Al-Jazeera gebruikt. Daaruit zou blijken dat vanuit Gaza een raket wordt afgeschoten waarbij iets mis gaat. Kort daarna is er een ontploffing op de parkeerplaats voor het ziekenhuis. Dat leverde een krater van een vierkante meter en dertig centimeter diepte op.

De Hamas-theorie dat het om een Israëlische vliegtuigbom zou gaan, is volgens Bellingcat ook niet aannemelijk. “Als je de beelden bekijkt van de impact die de aanslag heeft gehad op de grond, lijkt dit niet het gevolg van een vliegtuigbom”, zegt Foeke Postma tegen RTL.

Marc Garlasco, een voormalig oorlogsmisdadenonderzoeker, zegt dat de bommen die Israël gebruikt, de met precisie geleide JDAMS, niet voor een dergelijke krater zouden zorgen. “Bij de kleinste variant zou de krater al minstens drie meter zijn.” Andere militaire experts zijn dat met hem eens.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bellingcat houdt nog wel een slag om de arm zolang er geen onafhankelijk onderzoek op de grond is geweest. “Maar nu is dat nog geen optie.”

Onderzoeksjournalist Thomas van Linge zegt tegen het Nederlandse actualiteitsprogramma EenVandaag dat hij het ook nog niet zeker weet. “Naar alle waarschijnlijkheid is het toch een raket van de Palestijnse kant die per ongeluk daar is neergekomen. En dat is puur gebaseerd op de beelden die naar buiten zijn gekomen van de plek waar de raket neerkwam. De omvang van de schade en de grote explosie lijken te bewijzen dat het geen bom was van een Israëlisch vliegtuig”, legt hij uit.

Israëlische strijdkrachten lieten kort na de explosie een onderschept audiofragment tussen twee Hamas-functionarissen horen. Daarin zei een van de functionarissen dat het voor het eerst was dat een eigen gelanceerde raket was neergestort in Gaza.

De Palestijnen hebben tot nu toe altijd gezegd dat het om een Israëlische raketinslag ging en dat het een “massaslachting” betrof. De Islamitische Jihad die de raket zou hebben afgeschoten noemt de beschuldiging “vals”. Bewijs van de Palestijnen dat het om een Israëlisch explosief gaat, is niet geleverd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer