Jambon laat twee vzw’s doorlichten: “Eén ervan ondersteunt beweging gelieerd aan Hamas”

© rr

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) laat twee vzw’s doorlichten in de nasleep van het conflict in het Midden-Oosten. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement.

jvh
Bron: Belga

Het gaat om GetBasic vzw en Vrede vzw, die worden gesubsidieerd als verenigingen voor sociaal-cultureel volwassenenwerk. Die verenigingen moeten zich decretaal houden aan de regels van de democratie en het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden.

“We zien echter dat Vrede vzw actief een zijde kiest in dit conflict”, zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA). “Het ondersteunt de BDS-beweging, die door sommigen aan Hamas wordt gelieerd. Daar moeten we ernstig vraagtekens bij plaatsen. In Duitsland werd de BDS-beweging al in 2019 als antisemitisch bestempeld. Frankrijk veroordeelde de beweging als discriminerend en strafbaar in 2015.” Getbasic is de vzw achter Dewereldmorgen.be. “Er staan nog steeds artikels online die de schuld van het drama in het Al-Ahli ziekenhuis onverminderd bij Israël leggen, terwijl die schuldvraag internationaal ter discussie staat”, zegt Meremans.

Een mogelijke sanctie zou kunnen bestaan uit stopzetting, vermindering of terugvordering van de subsidie. Jambon heeft daarnaast ook opdracht gegeven om alle verenigingen in het sociaal-cultureel volwassenenwerk extra te screenen op de communicatie en boodschappen die ze via hun kanalen verspreiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen