Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël - Hamas

Ramsey Nasr kaart op tv aan dat er maar weinig aandacht is voor het Palestijnse leed in deze oorlog, en die boodschap komt binnen

Ramsey Nasr.Beeld ANP

De Nederlandse schrijver en acteur Ramsey Nasr droeg woensdagavond een emotionele tekst voor in de talkshow Khalid & Sophie. ‘Kennen we de naam van elk Palestijns slachtoffer?’, vraagt Nasr, die zelf een Palestijnse vader heeft, zich af. Zijn tekst wordt intussen veelvuldig op sociale media gedeeld.

Ramsey Nasr was gisterenavond te gast bij de talkshow Khalid & Sophie op de Nederlandse omroep BNNVARA. De schrijver en acteur droeg er een tekst voor die hij eerder al online had gedeeld.

“Alle gijzelaars, alle doden uit Israël en Europa, hebben hun namen gekregen. Hun familieleden en vrienden zijn gehoord, op tv en in de krant. Hun levens, dromen en idealen zijn ons bekend voor altijd”, begint Nasr. “Ik vind dat terecht. Wel heb ik een vraag. Hebben Palestijnse levens eenzelfde waarde voor ons? Kennen we ook de namen van hún dode baby’s? Hun vernederde grootouders en vermoorde kinderen?”

Met zijn tekst kaart Nasr aan dat er in de Nederlandse media maar weinig aandacht is voor het Palestijnse leed in deze oorlog. “Palestijnse levens worden doorgaans per aantal genoemd, 48 doden, 1.200 gewonden... Geen namen, maar nummers. Dit geeft aan hoe wij ons mededogen verdelen. Want ook Palestijnen worden levend verbrand. Ook Palestijnse dorpen kennen pogroms uitgevoerd door Israëli’s.”

Eindigen doet hij met de wens dat “iemand van deze honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen, doden en gewonden de namen zal noteren” en dan “avond na avond hun familieleden zal interviewen”. “Dit komt waarschijnlijk neer op talloze tv-uitzendingen. Het zou absurd zijn, maar wel eerlijk.”

Zijn betoog komt duidelijk binnen bij het publiek en de andere gasten in de tv-studio. Ook op sociale media wordt het fragment vandaag veelvuldig bekeken en gedeeld.