Justitie

Dries Van Langenhove riskeert boete voor rechtsmisbruik

Hans Rieder: stilaan kampioen van de wrakingen.© Lieven Van Assche

Hans Rieder: stilaan kampioen van de wrakingen.© Lieven Van Assche

thumbnail: Hans Rieder: stilaan kampioen van de wrakingen.
thumbnail: Hans Rieder: stilaan kampioen van de wrakingen.

De procureur-generaal bij het Gentse hof van beroep vindt dat Dries Van Langenhove beboet moet worden wegens rechtsmisbruik in de zaak Schild & Vrienden.

Mark Eeckhaut

Het Gentse hof van beroep boog zich dinsdag over het wrakingsverzoek ­dat advocaat Hans Rieder op 10 oktober had ingediend tegen de drie rechters die de zaak Schild & Vrienden moeten behandelen. De procureur-generaal noemde het verzoek van Rieder ‘rechtsmisbruik’ en zei dat het er de advocaat alleen om te doen was ‘de procedure te boycotten en een uitspraak ten gronde te voor­komen’. Hij vroeg de rechtbank daarom een boete op te leggen. Die kan oplopen tot 20.000 euro. Als de rechtbank een boete gepast vindt, moet er nog apart gepleit worden over het bedrag. Het zal Dries Van Langenhove zijn die de boete moet ­betalen.

Rieder zelf zei dat niet hij, ‘maar de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg een boete verdiende’. Rieder was overgegaan tot wraking nadat hij op een eerste zitting al vruchteloos de manier had aan­geklaagd waarop de rechtbank van eerste aanleg de zaak had toe­bedeeld aan de kamer die de zaak zou behandelen. Rieder ziet in die toewijzing een vorm van partijdigheid. Het hof beslist op 26 oktober of de rechters in Gent gewraakt worden.

Bolle Jos

Terwijl in Gent het wrakingsdossier over Schild & Vrienden werd behandeld, wraakte Rieder in Antwerpen dinsdag om identiek ­dezelfde reden ook een rechtbank, deze keer in een drugsdossier. In het dossier ‘Zwemmer’ staan dertig verdachten terecht op verdenking van de mislukte uithaling van 469 kilogram cocaïne in de haven van Antwerpen. Een brandwacht die in augustus 2020 toezicht had op de kaai stond zonder het te ­weten in de weg van een ploeg uithalers die in opdracht van een drugsorganisatie de cocaïne uit een container kwam halen. De man werd gegijzeld en mishandeld. Uiteindelijk zou de uithaling mislukken.

Een van de dertig beklaagden die terechtstaan, is de vermoedelijke opdrachtgever, ‘Bolle Jos’ L. Ook Flor B., een grote speler in de drugswereld, staat terecht. Hij is de cliënt van Rieder. Het drugsproces kon dus niet van start gaan omdat bij het begin bekendraakte dat ­Rieder de rechtbank had gewraakt. Bij een eerdere inleidingszitting had hij – net als in de zaak rond Schild & Vrienden – al vruchteloos de manier aangeklaagd waarop de rechtbank van Antwerpen de zaak toebedeeld had aan de behandelende rechters. Als de drie rechters niet vrijwillig een stap opzijzetten, zal het hof van beroep zich, net als in Gent, over de wraking moeten buigen.