Source: AFP-ARCHIVE

Ex-advocaten van Trump pleiten schuldig in strafzaak rond verkiezingsfraude tegen oud-president

Sidney Powell en Kenneth Chesebro, de ex-advocaten van voormalig Amerikaans president Donald Trump, hebben schuldig gepleit in de verkiezingsfraudezaak die momenteel in de staat Georgia tegen de oud-president loopt. Powell en Chesebro beloofden ook in ruil voor strafvermindering tegen Trump te getuigen, wat de kans op een veroordeling van de president doet toenemen.

Binnen enkele dagen zou het proces tegen twee advocaten van Donald Trump van start gaan in Georgia. Sidney Powell en Kenneth Chesebro zouden samen voor de rechter verschijnen om zich te verdedigen tegen aanklachten voor samenzwering en afpersing. De twee nemen echter de vlucht vooruit: ze pleiten schuldig.

Waarover gaat de zaak in Georgia precies?

In de Amerikaanse staat Georgia loopt momenteel een strafzaak rond verkiezingsfraude tegen oud-president Donald Trump. Meteen nadat bekend geraakte dat Joe Biden in Georgia meer stemmen haalde dan Trump, had hij geprobeerd de resultaten van de verkiezing naar zijn hand te zetten. In een gelekt telefoongesprek naar de verantwoordelijke Republikeinse staatssecretaris in Georgia Brad Raffensperger valt te horen hoe Trump vraagt om "11.780 stemmen te vinden" voor hem. 

Trump is op basis van een jarenlang onderzoek aangeklaagd voor onder meer verkiezingsfraude en afpersing. Toen hij zich aanmeldde voor de zaak, werd ook een politiefoto of "mug shot" van Trump genomen. Het is de eerste politiefoto van een oud-president in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Niet alleen Trump, maar ook 18 mede-samenzweerders zijn aangeklaagd in de zaak, onder wie Powell en Chesebro. 

Naast de rechtszaak in Georgia heeft Trump ook nog verschillende andere klachten boven het hoofd hangen. Een belangrijk aspect van de zaak in Georgia is dat de president bij een veroordeling sowieso een effectieve gevangenisstraf te wachten staat. Maar zelfs als hij naar de gevangenis moet, houdt niets Trump tegen om vanuit zijn cel aan de presidentsverkiezingen mee te doen.

Source: AFP-ARCHIVE

Sidney Powell (68 jaar)

"Hoe pleit u voor de zes aanklachten van samenzwering om opzettelijk de uitvoering van verkiezingsactiviteiten te belemmeren?", vraagt het Openbaar Ministerie. "Schuldig", antwoordt Powell meteen. 

Het schuldig pleiten van Powell is een onverwachte wending in de rechtszaak. De advocate was namelijk een van de belangrijkste pleitbezorgers van "The Big Steal", het verhaal dat Joe Biden de verkiezingen heeft gemanipuleerd. "President Trump won met een overweldigende meerderheid", zei Powell na de verkiezingen van 2020. "En wij gaan dat bewijzen." 

De aanklacht luidt dat Powell probeerde om zonder toestemming toegang te krijgen tot de stemmachines in Georgia. Enkele van haar medewerkers zouden daarbij een stemlokaal zijn binnengevallen. Powell wilde namelijk de gegevens en data van de verkiezingsapparatuur kopiëren, om die later te manipuleren. 

In verschillende verklaringen aan de pers beweerde Powell dat de stemmachines Trump-stemmen automatisch omzetten naar stemmen voor Biden. Powell beweerde ook dat socialistische landen stemmen voor Trump hadden "gestolen door middel van een algoritme". Toen de Amerikaanse nieuwszender Fox News de valse beweringen van verkiezingsfraude verspreidde, werd de zender aangeklaagd voor laster door Dominion, het bedrijf dat de stemmachines leverde. Fox News besloot uiteindelijk een schikking van 755 miljoen euro te betalen.

Haar strijd voor Donald Trump leverde Powell zes aanklachten op: afpersing, samenzwering om verkiezingsfraude te plegen, samenzwering om computerdiefstal te plegen, huisvredebreuk en schending van de privacy, en samenzwering om de staat op te lichten.

BEKIJK - Advocate Sidney Powell pleit schuldig in Georgia:

Videospeler inladen...

Kenneth Chesebro (62 jaar)

Ook Chesebro was een belangrijke, maar minder bekende aanhanger van Trump na de verkiezingsnederlaag. Volgens de aanklacht coördineerde de advocaat een plan om de verkiezingsnederlaag van Trump te ondermijnen. Zo wilde hij 16 Republikeinen in Georgia een certificaat laten ondertekenen waarin zij valselijk verklaarden dat Trump de verkiezingen had gewonnen. Daarbij moesten de gekozen Republikeinen verklaren dat ze "naar behoren gekozen en gekwalificeerde" kiesmannen van de staat waren. Chesebro wilde dat plan niet alleen in Georgia, maar ook in zes andere Amerikaanse staten gebruiken. Het plan mislukte.

Chesebro moest voor de rechter verschijnen voor zeven aanklachten tegen zijn persoon. Hij pleitte schuldig op een van die aanklachten, namelijk de aanklacht wegens samenzwering om valse documenten in te dienen. Voor de zes andere aanklachten gaf hij nog geen schuldbekentenis.

Voorwaardelijke celstraffen en brieven met excuses

Door schuldig te pleiten en in de rechtszaak tegen hun oude baas te getuigen, kregen Powell en Chesebro een strafvermindering. De rechter veroordeelde Powell tot zes jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 8.200 euro. Chesebro hangt vijf jaar voorwaardelijk en een boete van 4.700 euro boven het hoofd. Chesebro heeft dan ook nog niet voor alle aanklachten schuldig gepleit.

Daarnaast moeten de advocaten een brief met excuses schrijven aan de bevolking van de staat Georgia. Powell en Chesebro zijn daarmee de tweede en derde aangeklaagden die schuldig pleiten. Eerder gaf Scott Hall al zijn schuld toe in de zaak. 

De schuldbekentenissen zijn een zware tegenvaller voor de "grote vis" in de strafzaak, namelijk Donald Trump. Zijn advocaat reageerde al op de bekentenis van Powell. Volgens hem zal haar getuigenis juist in zijn voordeel spelen, "als ze de waarheid zal vertellen". Trump pleitte eerder al onschuldig in de zaak en vraagt de vrijspraak. Op de nieuwste bekentenis van Chesebro kwam nog geen reactie.

Andrea Renault/STAR MAX/IPx
Copyright Andrea Renault/STAR MAX/IPx 2023

Meest gelezen