Nicolas Maeterlinck

Kennissen van Luc Martens willen via de rechtbank geleend geld terugkrijgen van ex-minister

Kennissen van Luc Martens (CD&V) die geld geleend hebben aan de ex-minister en ere-burgemeester van Roeselare, hopen via de rechtbank (een deel van) hun centen terug te zien. Voor de burgerlijke rechtbank van Kortrijk is het proces begonnen tegen Martens. Hij heeft bij tientallen ondernemers en vrienden geld geleend, maar hen nooit of maar gedeeltelijk terugbetaald.

De mensen die hopen hun geleend geld terug te krijgen van Luc Martens, zijn vooral ondernemers uit de streek van Roeselare. Er zijn tussen de 20 en 30 kennissen en vrienden die geld hebben uitgeleend, elk voor bedragen van 30.000 tot 100.000 euro, samen goed voor meer dan 2 miljoen euro.

Advocaat Michiel Van Eeckhoutte komt op voor de belangen van drie gedupeerden. Hij legt uit wat de bedoeling is van de burgerlijke rechtszaak in Kortrijk. "We hebben een vonnis van de rechter nodig, een vonnis dat zegt dat Luc Martens moet terugbetalen. Daarmee kunnen we dan aan de slag: ofwel betaalt Martens spontaan terug, ofwel gebeurt dat gedwongen met een gerechtsdeurwaarder."

Delphine Reynaert is de advocaat van een andere gedupeerde. "De mensen die geld geleend hebben, beseffen dat de kans klein is dat ze al hun centen terugzien. Maar ze hopen dat ze nog een deel terugkrijgen, desnoods via maandelijkse afbetalingen."

Ook echtgenote voor de rechter

Luc Martens was niet aanwezig in de burgerlijke rechtbank van Kortrijk. Daar bleek dat ook de echtgenote van Luc Martens voor de rechter moet verschijnen. Advocaat Delphine Reynaert legt uit waarom: "Mijn cliƫnt heeft een deel van het geleende geld teruggekregen. Dat werd overgeschreven van op een rekening van de echtgenote van meneer Martens. Ze moet dus zeker op de hoogte zijn van de hele zaak."

De rechter doet uitspraak op 17 november. Intussen loopt er ook nog een strafonderzoek tegen Luc Martens voor oplichting en misbruik van vertrouwen.

Meest gelezen