Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Opening Kompass Klub op nieuwe locatie verboden door stad Gent: ‘Dit is een zware slag’

Kompass Club op de vorige locatie.Beeld ID/ photo agency Sander Buyck

De Gentse nachtclub Kompass Klub mag vrijdagavond niet heropenen op een nieuwe locatie aan de Gentse Vliegtuiglaan. Dat meldt het Gentse stadsbestuur. De directie had daar een leegstaande loods aan de Vliegtuiglaan ingericht, maar die is volgens de Stad Gent niet veilig.

en

Het stadsbestuur zegt “dat er een ernstig veiligheidsrisico is voor voetgangers en fietsers, door een gebrekkige organisatie van de park-and-ride, taxizone en kiss-and-ride voor automobilisten. Ook de werkelijke capaciteit en de inrichting van de fietsenstalling is ondermaats.”

Uitbater Jens Grieten is niet te spreken over de gang van zaken en zegt dat hij erg laat op de hoogte is gebracht van eventuele problemen met fietsstallingen. “Na een maand komt de dienst mobiliteit pas gisteren met advies”, zegt Grieten. “De locatie was al goedgekeurd door de brandweer. Er is een horecavergunning.”

De club spreekt op Instagram van “een zware slag”: “Alle vergunningen die we nodig hebben om onze club te openen zijn aanwezig en goedgekeurd. Na weken praten en gehoorzamen aan alle wensen en behoeften van de stad, ontdekt de mobiliteitsdienst van het gemeentebestuur een zogenaamd probleem bij onze fietsenstalling, de dag voor onze opening.”

De Vliegtuiglaan in Gent waar de Kompass Klub vanavond zou openen.Beeld RV

“We hebben hier zo hard voor gewerkt”, klinkt het nog, “maar de stad besluit op het laatste moment onze droom te kapen”. De club noemt Gent “een stad die het nachtleven eerder lijkt te vernietigen dan te omarmen”. Kompass Klub zegt de opmerkingen van de stad de komende week te zullen oplossen. “We komen terug, sterker dan ooit tevoren.”

Kompass Klub werd in 2019 door burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) gesloten na herhaaldelijke drugsfeiten, maar kon later heropenen als pop-up op de Vynckier-site, industrieel erfgoed dat binnenkort herbestemd wordt. De nachtclub moest ook daar vertrekken omdat projectontwikkelaar Revive er een bedrijventerrein ontwikkelt.

“Ondanks het laattijdige en onvolledige aanvraagdossier hebben verschillende stadsdiensten tot op het laatste moment naar oplossingen gezocht”, zegt het Gentse stadsbestuur. De milieumelding voor de exploitatie van de nachtclub is vrijdagochtend niet aanvaard.